ČEDO JOVANOVIĆ MOŽE DA OSTANE NEPOKRETAN: OČEKUJE GA OPERACIJA KOJA NOSI VELIKU OPASNOT, LJEKARI NEJovanović, kome je prekjučer dijagnostikovan tumor kičmene moždine (pretpostavlja se da je dobroćudan), i dalje trpi strahovite bolove u grudnom košu i stomaku, zbog čega prima čak i morfijum.


Naši odlično obaviješteni izvori kažu da je trenutno Jovanovićevo zdravstveno stanje nepromijenjeno, ali da on polako počinje da reaguje na terapiju.

  • Jovanović prima propisanu terapiju i počeo je da reaguje na nju. Potrebne su brojne dodatne analize prije nego što se zakaže operacija, a riječ je o izuzetno rizičnom zahvatu, jer je tumor na kičmenoj moždini. Takav hirurški zahvat nosi veliki rizik od invaliditeta, pošto se operacija izvodi na centralnom nervnom sistemu – prenose izvori, piše Informer.

Jelena Jovanović, supruga lidera LDP Čedomira Jovanovića, izjavila je da je konačna dijagnoza uspostavljena poslije nekoliko dana vrlo temeljnih analiza i pretraga.

  • Postojalo je mnogo sumnji koje su otklonjene. Ljekari su konstatovali upalu lijevog plućnog krila, mikroembolije na oba plućna krila, pleuritis, disfunkciju dijafragme. Poslije nekoliko dana detaljnih pretraga zaključeno je da ima spondilodiscitis, upalu nerava torakalnog dijela kičme, odakle vjerovatno i potiču bolovi koje je trpio. Koktel antibiotika djeluje, parametri su konačno bolji.

Saradnjom ljekara sa grudne hirurgije KBC Srbije, neurologije KBCS i “Dragiše Mišović” došli smo do pozitivnih rezultata. Poslije sedam dana borbe konačno možemo da budemo zadovoljni u ovoj teškoj borbi – ispričala je Jovanovićeva za “Blic”.

Navodno, Jovanović i dalje ima upalu pluća i problem sa dijafragmom, ali i za to prima adekvatnu terapiju.

  • Terapija lijekovima konačno počinje da daje izvesne rezultate. Jovanovićevo stanje je malo bolje, parametri nisu više toliko loši i poremećeni koliko su bili u prethodnom periodu… Ipak, konzilijum se uzdržava od bilo kakvih prognoza – objašnjavaju izvori.

Profesor dr Alek Račić, specijalista maksilofacijalne hirurgije i zdravstvenog menadžmenta, kaže da ne može da priča o konkretnom slučaju, ali da, generalno, tumor na kičmenoj moždini jeste veoma ozbiljna stvar.

  • Kao i u mojoj maksilofacijalnoj hirurgiji, tako i u neurohirurgiji postoje anatomski predjeli gdje je hirurško uklanjanje tumora veoma opasno i rizično, bez obzira na to da li su tumori maligni ili benigni. Kičmena moždina jeste upravo jedan od tih anatomskih predela, gdje operativni zahvat iziskuje maksimalnu preciznost, takozvanu minucioznost hirurške tehnike, kako se tokom uklanjanja tumora ne bi oštetile vitalne strukture. Ali hirurgija vrlo često zaista jeste jedino moguće rješenje i operacija, koliko god bila rizična, u nekim slučajevima je neizbježna – objašnjava doktor Račić.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG