Članovi CIK-a o napadima političara i parlamentaraca: Ugroženi izbori 2022. godine?Na današnjoj sjednice Centralne izborne komisije pod tačkom ostalo nekoliko članova CIK-a iznijelo je svoj stav u vezi kontuniranih napada i neistina koje se iznose na račun CIK-a kao institucije i njenih članova. Posebno su se osvrnuli na jučerašnju sjednicu Doma naroda PS BiH.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je „visoki dužnosnici iznose notorne neistine i laži“, te da traži da na neki način reagira CIK.

„Sebi državni poslanici dozvoljavaju da interpretiraju zakon, a ne onako kako je u sudskoj praksi. Kad vam državni poslanik ili delegat javno iznese da smo uradili nešto što nismo, mislim da mi trebamo objaviti sudsku dokumentaciju šta smo mi uradili“, kazao je Arnautović.

Ahmet Šantić, član CIK-a kazao je da hajka na CIK traje već godinama, ali da to zavisi od stranaka koje su na vlasti.

„Ono što čitamo u medijima, možda smo postali imuni, žao mi je što nismo prisustvovali jučerašnjoj sjednici, pa bismo možda imali priliku da nešto kažemo. Ne mogu prihvatiti termine da članove CIK-a treba „brutalno smijeniti“, to su termini koji su korišteni i „krivično sankcionisati“ što je rečeno od najviših dužnosnika“, kazao je Šantić.

Šantić je istakao kako je tokom sjednice rečeno da ne trebaju izvještaji u PS BiH od strane CIK-a dok je u ovakvom sastavu.

„To je naša zakonska obaveza i ići će izvještaji iz CIK-a prema Parlamentu BiH“, kazao je.

Tokom sjednice neki od delegata su govorili da „uvođenje novih tehnologija“ neće biti dok je ovakav sastav Parlamenta.

„Je li to poruka CIK-u da mi ne idemo u proces uvođenja novih tehnologija. O tom pitanju se itekako moramo referisati. Jedino što je nama preostalo je uvođenje novih tehnologija, ali se onda moramo zapitati i naši partneri kuda to ide izborni proces. Poručujemo im da se malo uozbilje, to su ozbiljni političari. Ovdje sjede tri doktora nauka, sve ima mjeru, sve ima granicu. Sve naše odluke išle su prema Sudu BiH. Mi smo išli linijom manjeg otpora, ali poručio bih im da spuste loptu“, kazao je Šantić.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je da već 11 godina prolazi kroz napade na njen lični integritet.

„Ja se uopće ne uzbuđujem zbog izjava političara jer su neistinite, dobrim dijelom usmjerene na diskreditiranje institucije. Politički subjekti pripremaju teren i vrlo populistički nastupaju, pozivati nas da ne šaljemo izvještaj, a što je zakonska obaveza, da bi poslije mogli reći evo ne šalju ni izvještaj. Ne žele novu tehnologiju, je li ja sada trebam prestati pisati projekat za dva miliona eura, ne, ne ne trebam. Ali ako Parlament kaže da ne žele nove tehnologije neka oni onda objašnjavaju javnosti“, kazala je Hadžiabdić.

Ona je dodala da ne stoje optužbe da samo sada poništavaju izbore, kada se može provjeriti i da su to ranije činili.

„Predlažem da odustanemo od rata i odgovora na svaki napad političara, ali da napravimo kratak opis i da se sudske odluke objavljuju. Imamo političke blokove koji nas napadaju, drugi brane, i prelamaju se preko nas“, kazala je Hadžiabdić.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a kazao je da ga posebno zabrinjava što je prvi put javno od najviših državnih dužnosnika izrečeno da se poziva na javni bojkot državne institucije koja ima vrlo jasne zakonske ovlasti.

„Ukoliko je neko nezadovoljan našim izborom, i to se može osporavati na sudu. Mi smo jučer imali vrlo jasne pozive na svaku moguću vrstu bojkota i to je ono što mene posebno zabrinjava. Kakva je sudbina našeg daljeg djelovanja uz takve pristupe vrhovnog zakonodavnog tijela. Šta nas čeka u narednoj izbornoj godini, bez obzira hoćemo li ih provoditi uz nove tehnologije što nam je jasno poručeno da ne žele. Javnost u BiH, naši prijatelji iz međunarodne zajednice detektiraju odakle dolaze takve poruke, ja se zbilja bojim da će izbori 2022. biti ugroženi uz ovakav pristup“, kazao je Bakalar.


m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG