Šljiva sa Majevice na evropskom tržištu


Šljivu na Majevici nije uništio kasni proljećni mraz, ali je suša umanjila rod za 20 do 30 odsto. U povoljnim godinama majevički voćari su imali više od 90 odsto roda prve klase. Ove godine, zbog nedostatka padavina, prve klase čačanke ljepotice koja ide u izvoz, biće znatno manje, jer punih 50 dana ni kap kiše nije palo na ovo područje. Na 2.000 stabala Mirko Јovanović iz Tutnjevca očekuje 50 tona roda.

- S obzirom na vremenske uslove, zadovoljni smo rodom. U odnosu na druge predjele, mi smo zadovoljni. Stenlej je najviše podbacio, a čačanska ljepotica se pokazala kao najbolja. Rod je podbacio 20 odsto ali smo dobili na kvalitetu i krupnoći ploda - rekao je Јovanović.

Iako je u svom voćnjaku primjenio punu agrotehniku, zbog suše Duško Sekulić nije dobio očekivani kvalitet.

- Što se tiče nas sve agrotehničke mjere smo primijenili , ali to je bilo nedovoljno da bi rod dobio na krupnoći jer je bila potrebna voda. Kiiše nije bilo više od mjesec i po dana i prilično sitan rod je ostao - naveo je Sekulić.

Ipak, voćari neće ostati bez zarade. Na dva hektara Rade Gavrić očekuje dva-tri vagona prve klase, a sitnu šljivu će ostaviti za rakiju.

- Cijena je 80 feninga po kilogramu kao i prošle godine plus podsticaj ministarstva. Cijena je odbra - istakao je Gavrić.

Siguran otkup je pola urađenog posla, kažu voćari. Pet otkupljivača sa Majevice šljivu izvoze u EU, jedini problem proteklih dana imali su zbog dugih čekanja na hrvatskoj granici.

- Stvara nama probleme, s obzirom da nam kupci naruče robu za ponedjeljak , utorak, a mi robu moramo da šaljemo dva tri dana ranije , jer nismo sigurni da li će ta roba da pređe granicu, a čim je roba starija lošijeg je kvaliteta - naglasio je Milo Stojić otkupljivač.

Dogovorom ministra Košarca i glavnog inspektora Hrvatske, problem je riješen. Izvoznici svoje transporte treba da najave 24 časa ranije i na granici neće imati problema. Procjene su da će majevički voćari, u narednih mjesec dana, koliko će trajati berba ove sorte, izvesti 2500 tona čačanke ljepotice.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG