Bajkovito Paučko jezero je čišće i ljepše


Zaštićeni pejzaž Konjuh krije nevjerovatne ljepote. Jedna od njih je i prekrasno Paučko jezero koje okruženo četinarskom šumom i sa svojom biološkom raznolikošću, privlači bojne turiste ljubitelje iskonske prirode. Na žalost, boravak ljudi u prirodi ima svoje posljedice, pa se često desi da iza turista oko jezera i u jezeru, ostane razbacana staklena i plastična ambalaža i razni otpad.

Zbog toga je Rafting klub "Tuzlak" pokrenuo projekat "Sačuvajmo Paučko jezero kao gorsko oko" čiji je cilj da građane aktivno uključi u zaštiti i povećanju atraktivnosti Paučkog jezera kako bi se razvijala javna svijest o potrebi njegovog očuvanja jer ono jedno od tek dva prirodna jezera tog tipa na području TK.

U ekokaciji čišćenja jezera je 09.05.2021 godine učestvovalo 20 volontera članova Rafting kluba "Tuzlak" i ekovolontera iz partnerskih organizacija Budi Muško iz udruženja "Zemlja djece BiH" i Omladinskog resursnog centara - Otvoreme mreže BiH. Akcija je provedena uz nadzor rendžerske služne Zaštićenog pejzaža i stručnu pomoć njihovog nadzornika Dževada Softića. Prilikom provedbe akcije u Zaštićenom pejzažu su se primjenjivale samo propisane i minimalne intervencije, dok ostalo kako je i predviđeno reguliše sama priroda.

Iako je na prvi pogled prostor oko jezera izgledao čist, nakon provedene ekoakcije iz i oko jezera je pomoću rafterskog čamca prikupljepljeno desetak vreća raznog, uglavnom nerazgradivog otpada. Iz tog razloga su nakon provedene akcije čišćenja u okolini jezera postavljene ekotable sa upozorenjima da je priroda dragocjena i da je treba čuvati.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG