BiH mora dati prednost prijevozu nafte i naftnih derivata željeznicamaNa cestama u Bosni i Hercegovini ove godine registrirano je alarmantno povećanje broja saobraćajnih nesreća i poginulih. Prije dva dana kod Konjica u sudaru sa cisternom koja prevozi gorivo dvije osobe su teže povrijeđene. Prema zvaničnim podacima, najmanje 100 cisterni svakodnevno cirkulira bh. cestama i tokom najvećih ljetnih saobraćajnih gužvi, što direktno utječe, ne samo na brzinu nego i na sigurnost odvijanja saobraćaja.

Za to vrijeme, stotine spremnih vagona za prijevoz nafte i naftnih derivata stoji neiskorišteno, a željezničke kompanije u cijeloj državi posluju sa gubicima!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • Učenik iz Sarajeva pronašao je najlakši način za mršavljenje

Mnogi smatraju da bi Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i nadležni ministar Vojin Mitrović, morali hitno reagirati i dati prednost prijevozu nafte i naftnih derivate željeznicama. Iako se o tome i ranije govorilo, krajnje je vrijeme da državne vlasti reagiraju i razmotre mjere koje bi mogle imati pozitivan efekt za sigurnost saobraćaja, ali i ekonomiju u cijeloj državi.

Samo na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine u posljednja tri mjeseca dogodile su se 5.432 saobraćajne nesreće, što je u odnosu na isti period lani za 280 više. U tim nesrećama smrtno su stradale 42 osobe, dok je lakše i teže povrijeđeno 2.025 ljudi, što je više za blizu 500 povrijeđenih u istom periodu 2020. Samo u julu je na putevima RS-a u saobraćajnim nesrećama poginulo 14 ljudi, za sedam više nego u istom periodu prošle godine, a u prva tri dana augusta bilo je četvero poginulih.

Cisterne koje i u vrijeme najvećih gužvi saobraćaju bh. cestama pojačavaju pritisak, gužvu i negativno utječu na sigurnost. U maju ove godine, cisterna se prevrnula na putu Sarajevo-Mostar, a dio goriva je iscurio na cestu, a kasnije vjerovatno i u obližnju Neretvu.

Struka ističe da BiH ima sve kapacitete da prijevoz nafte ograniči na željeznicu, jer postoje i razgranate mreže terminala u državnom i privatnom vlasništvu i upravljanju. Odluka kojom bi se dala prednost prijevozu željeznicama osnažila bi i, kako saznajemo, poslovanje terminala, a imala bi mali ili nikakav utjecaj na tržišne cijene.

Još od prije nekoliko godina Željeznice FBiH u potpunosti su spremne da vrše prijevoz nafte i naftnih derivata.

- Imamo 100 vagona-cisterni spremnih za prijevoz. Na ovaj način bi se stekli značajni finansijski prihodi neophodni za dalji razvoj Željeznica FBiH. Ukoliko bi se nafta i naftni derivati u cijelosti prevozili na ovaj način Željeznice FBiH bi imale dodatni prihod od oko 25 miliona KM godišnje, a efekti za državu bi bili višestruki.

Država bi imala direktnu kontrolu nad procesima uvoza nafte i naftnih derivata, čime bi se umanjila mogućnost šverca. Naplata carine i PDV-a bila bi urednija, što bi rezultiralo povećanjem prihoda po ovom osnovu. Bili bi osigurani kontrola kvaliteta tečnih goriva, zaštita životne sredine obzirom da Željeznice koriste čist energent za prijevoz.

Osim toga, povećanjem obima prijevoza Željeznicom povećala bi se i potrošnja domaće struje. I, što je veoma važno, direktno bi se uticalo na rasterećenje drumskog saobraćaja i povećanje sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju, što bi doprinijelo smanjenju broja nesreća, i očuvanju ionako dotrajale drumske infrastrukture - poručio je ranije direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG