Bosanski špijun pozorišna predstava na sceni u Živinicama


Gradsko pozorište Živinice nakon uspješne premijere predstave “Gospođa ministarka”, donosi na scenu još jedno Nušićevo djelo kao poklon Gradu Živinice na Dan opštine Živinice, o čemu je više riječi bilo na današnjoj press konferenciji.


Režiju potpisuje Murat Hasanagić, a asistent reditelja je Adi Glavinić.U predstavi igraju: Irfan Kasumović kao Velija Prohić Marcela Tadić kao Dudija, njegova žena Amila Avdagić kao Zulejha Zuzi, njegova kćerka Emir Ibrahimović kao Ćamil Marinko Mišić kao Ahmo Ermin Smajić kao Sejfo Adi Glavinić kao Hašim Kovrc Suad Avdagić kao Avdaga Šnjuhić Murat Hasanagić kao Durmiš Samir Mustafić kao Dervo Mehandžija Amar Mujanović kao Jusko pandur Adna Mehić kao Esma Scenografija i kostimografija: Suad Avdagić Scensko svijetlo i muzika: Adi Glavinić.

Sumnjivo lice je samo jedno od remek-djela Branislava Nušića koji sadrže suštinsku istinu o nama. Mijenjale su se zemlje i društveni sistemi, prekrajale granice i mijenjali oblici vlasti, ali Nušićevo surovo remek-djelo o palanačkim karijeristima, ne prestaje da ismijava i nasmijava i dan danas.

Učmala svakodnevnica žandarmerijskog kapetana Velije Prohića biva pomućena jednim pismom. Pismom koji miriše, a koje je naslovljeno na njegovu ćerku, Zulejhu Zuzi. Međutim, sve pada u drugi plan kada dobije obavještenje da se u gradu nalazi izvijesni smutljivac, odnosno špijun. Čini sve što je u njegovoj moći da ga pronađe jer zna da će mu to osigurati bolju poziciju.

Predstava obiluje apsurdno komičnim situacijama čiji je cilj razotkrivanje političke korumpiranosti i malograđanskog mentaliteta pomiješano s ljubavnom pričom dvoje mladih. Da se nismo ni malo promijenili govori nam samo djelo nastalo 1924. godine. Onda na kraju, kad sve saberemo i oduzmemo, ne preostaje nam ništa nego da se smijemo sami sebi, odnosno našoj svakodnevnici.

Predstava je sutra,19.juna, u 19:30 sati.Karte po cijeni od 5 KM možete kupiti u Gradskoj biblioteci Živinice i na dan igranja predstave.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG