"Brzo će ljeto i turistička sezona, tada se valja sjetiti sapuna i parfema"


Izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini da je "građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem", izazvala je mnoštvo reakcija u našoj zemlji.


Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je komenatrisao izjavu predsjednika Hrvatske.

"Na stranu Milanovićev očit šovinizam prema Bošnjacima kakvog nije pokazivao ni Tuđman, ali šta li u Briselu kažu za to što se predsjednik jedne članice EU ponaša totalno suprotno svemu za šta se Unija u Bosni i Hercegovini zalaže?", pita se Šepić.

"Na stranu Milanovićev očit šovinizam prema Bošnjacima kakvog nije pokazivao ni Tuđman, ali šta li u Briselu kažu za to što se predsjednik jedne članice EU ponaša totalno suprotno svemu za šta se Unija u Bosni i Hercegovini zalaže?

Reagovao je i član Predsjenidštva BiH Šefik Džaferović.

"Izjave koje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme puno više govore o njemu samome nego o Bosni i Hercegovini. Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i kesenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu", naveo je Džaferović.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić komentarisala je posljednju Milanovićevu izjavu.

"Brzo će leto i turistička sezona, kakva god da bude. Tad se valja setiti sapuna i parfema", navela je ona.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, prokomentarisao je za „Avaz“ izjavu Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske.

- Kao članica EU i NATO-a, Republika Hrvatska ima dodatnu obavezu da vodi veoma odgovornu politiku prema Bosni i Hercegovini jer nas, uostalom, spaja više od hiljadu kilometara granice. Bosna i Hercegovina ne može i ne treba biti vreća za udaranje aktuelnom hrvatskom predsjedniku. Očigledno on na pitanjima Hrvata u BiH želi da rješava svoje odnose s hrvatskim HDZ–om i takmiči se u populizmu. Miješanje u unutrašnje stvari naše države na način kako on to već nekoliko puta čini i nervoza koju nepotrebno ispoljava više će nanijeti štete njemu osobno i SDP-u nego BiH ili Hrvatskoj. Naše dvije zemlje moraju se oslanjati jedna na drugu i unutrašnje probleme rješavati suvereno i bez miješanja sa strane. Primjeri uspješne saradnje naše zemlje i Hrvatske će, sigurno, preživjeti i mnogo veće izazove od ovih koje gospodin Milanović eksponira zbog svojih dnevno-političkih interesa – rekao je Radončić i dodao: - Milanovićeve uvrede, pa čak i na račun žrtava agresije i genocida, predstavljaju čin koji ne služi na čast nikome, a posebno ne predsjedniku države koja želi da baštini najbolje evropske i civilizacijske vrijednosti i želi biti regionalni lider u promociji takvih stajališta - smatra Radončić.

( IZ DRUGOG UGLA/BUKA)

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG