Carinu na meso platiće građani BiH


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac ne odustaje od uvođenja carine i prelevmana na goveđe i svinjsko meso iz EU. Vijeće ministara već nije prihvatilo da se takva mjera uvede na 200 dana, a sada će Košarac zatrađiti da se takva mjera usvoji na period od dvije godine.

Košarac je istakao da je ova odluka uslijedila nakon što je njegovom ministarstvu dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske, kojim od Vijeća ministara BiH traži uvođenje pomenutih zaštitnih mjera na period od dvije godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine. Ponovo apelujem na kolege iz Savjeta ministara da podržimo ovu odluku, za koju ću i lično glasati - istakao je Košarac.

Ovakvoj odluci najviše se protive uvoznici i prerađivači mesa tvrdeći da domaća proizvodnja ne mođe zadovoljiti sve potrebe trđišta. Upozorili su da bi govedina vrlo brzo poskupila za tri marke po kilogramu dok bi svinjsko meso bilo skuplje za dvije marke. S druge strane proizvođaći mesa smatraju da poskupljenje neće biti trajno, a da će carine pomoći oporavak domaće proizvodnje.

Košarac je naveo da se, paralelno nastavljaju započete konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Vijeću ministara BiH. Moj stav je da domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem, zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera na period od dvije godine, naglasio je Košarac.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG