Cijene nafte pale drugu sedmicu zaredom, više od 2,5 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, druge zaredom, jer je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) postigla dogovor o povećanju proizvodnje i jer se trgovci plaše usporavanja oporavka privrede od koronakrize.
Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 2,6 posto, na 73,59 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto, na 71,81 dolar.


Pad cijena ponajviše je posljedica dogovora OPEC-a i njegovih saveznika, na čelu s Rusijom, o povećanju proizvodnje.Naime, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su kompromis koji bi trebao otvoriti put za dogovor o isporuci više nafte, što bi trebalo ublažiti rast cijena.


Razgovori između članica OPEC-a i saveznika prekinuti su prije desetak dana, nakon što se UAE usprotivio prijedlogu Rijada i Moskve o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe za osam mjesec, do kraja 2022.


No, prošle je sedmice pronađeno kompromisno rješenje koje uključuje povećanje proizvodnje UAE nakon aprila.OPEC je u četvrtak objavio da očekuje da će se svjetska potražnja za naftom iduće godine približiti pretpandemijskoj razini od oko 100 miliona barela dnevno, predvođena rastom potražnje u SAD-u, Kini i Indiji.


OPEC+ već više od godinu dana ograničava proizvodnju kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji u pandemiji koronavirusa, a trenutno je smanjena za gotovo šest miliona barela dnevno.


Pritisak na cijene nafte posljedica je i širenja delta soja koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restrikcija u gospodarstvima, a time i do usporavanja oporavka od koronakrize.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG