Cijene nafte ponovo rastu


Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, druge zaredom, jer se očekuje da će s popuštanjem restriktivnih mjera u SAD-u i europskim zemljama te oporavkom gospodarstava ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,5 posto, na 68,28 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 64,90 dolara. Podršku cijenama pružilo je ublažavanje koronamjera u SAD-u i dijelovima Europe, što najavljuje jačanje potražnje za gorivom u ljetnoj sezoni. Trgovce ohrabruje ubrzano procjepljivanje građana protiv covida 19 u Europi i SAD-u, gdje je već cijepljeno više od 40 posto odraslih osoba. Raspoloženje podupire i ubrzani rast gospodarstva eurozone u aprilu, potaknut oporavkom dominantnog sektora usluga, pokazalo je izvješće londonske tvrtke Markit.

  • Cijene nafte poskočile su u očekivanju jake potražnje, s obzirom na ponovno otvaranje zapadnih gospodarstava. Svi očekuju rast potrošnje goriva i energije u SAD-u i Europi u ljetnim mjesecima – kazao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Povoljno je na cijene utjecao i veliki pad zaliha u SAD-u, što ukazuje na jačanje potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte. Američki institut za naftu (API) izvijestio je polovicom sedmice da su zalihe sirove nafte u prethodnoj sedmici pale za otprilike 8 miliona barela. To je znatno više nego što su očekivali analitičari koje je anketirao Reuters. Ohrabrujuće vijesti iz Europe i SAD-a ublažile su zabrinutosti zbog pada potražnje za gorivom u Indiji, trećem najvećem svjetskom potrošaču nafte, koji iz dana u dana bilježi rekordan broj novih slučajeva zaraze covidom-19.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG