DiCaprio ponovo o rijekama u BiH: Na korak smo bliže spašavanju plavog srca Evrope


Slavni glumac Leonardo DiCaprio ponovo se oglasio o rijekama u BiH kazavši da smo na korak bliže u spašavanju "plavog srca Evrope" otkako je Vlada Federacije BiH donijela odluku o prestanku subvencioniranja izgradnje malih hidroelektrana.


Kako je DiCaprio napisao na društvenim mrežama, novi podzakonski akt u FBiH je prvi korak ka zaštiti hiljada kilometara divljih rijeka, te ljudi i životinja koji ovise o ovim plovnim putevima. "Ovo bi također moglo pomoći stvaranju presedana širom Balkana za zaštitu posljednjih evropskih divljih rijeka", napisao je DiCaprio.


On se osvrnuo i na izjavu Wesa Sechresta, direktora organizacije Global Wildlife Conservation za očuvanje divljih životinja, koji je istakao kako je nadahnuće vidjeti koliko je angažirani lokalni ekološki aktivizam u BiH potaknuo široko protivljenje pogubnoj praksi izgradnje malih hidroelektrana.


"Sada je od velikog značaja da FBiH ispuni obećanje koje je dala ne samo svojim ljudima, već i građanima svijeta, koji žele zaštitit rijek Balkana ili evropskog plavog srca", izjava je Sechresta na koju je podsjetio poznati glumac i borac za zaštitu okoliša.

Podsjetimo da je Vlada FBiH 26. novembra donijela odluku da, počevši od 2021. godine, više neće pružati subvencije koje podržavaju izgradnju malih hidroelektrana.


m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG