Direktor Softić povodom 28. rođendana RTV TK: Vrijeme krize je novi izazov


Radio-televizija Tuzlanskog kantona (RTV TK) obilježava 28. godišnjicu postojanja i služenja interesima javnosti.Ovaj medij nastao je u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, 20. februara 1993. godine, u vremenu rata i potpune medijske blokade i od tada bilježi kontinuiran rast i razvoj, pri čemu je profesionalan rad i predanost svojoj društvenoj ulozi prepoznala i struka, nagradiviši to sa više značajnih priznanja.

Nakon ratnih godina, uloga Radio-televizije Tuzlanskog kantona kao javnog medija ponovo je najdrastičnije do izražaja došla tokom 2020. u godini pandemije. Pravovremeno informisanje i pomoć zdravstvenim radnicima, nadležnim institucijama i službama i obrazovnom sistemu da prevaziđu nastale probleme bili su od izuzetnog značaja u godini iza nas.

Iako je to bila godina krize i posebnih okolnosti na koje smo se svi morali "u hodu" navikavati, uloga medija, a samim tim i Radio-televizije Tuzlanskog kantona kao javnog medija postala je tim veća i značajnija. Istovremeno, godina krize za RTV TK bila je i šansa za realizaciju novih projekata, te razvoj programskih, tehničko-tehnoloških kapaciteta.

- U posljednjih godinu dana Radio-televizija Tuzlanskog kantona osim nekoliko veoma uspješnih programskih projekata, među kojima su emisije: Otvoreni studio Covid-19, TV-škola, Ramazanski i Bajramski program, Ljetni magazin, Izbori 2020, te novi formati Dnevnika i Jutarnjeg programa, nastavila je i sa jačanjem tehničkih kapaciteta. U navedenom periodu u funkciju je stavljen potpuno obnovljene radijske studijsko-režijske prostorije i oprema te emisiona oprema, čime je Radio TK uređen i opremljen kao jedna od najmodernijih radio stanica u regionu. Ovu 28-u godišnjicu dočekujemo sa potpuno novom TV režijskom opremom koja nam je omogućila emitovanje TV-programa u visokoj HD rezoluciji - istakao je Kasim Softić, direktor Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

Najavio je projekat obnove velikog studija, za što su pripremljeni projekat i osigurana finansijska, te se čeka kompletiranje administrativno-tenderske procedure.

- Novi studio će nam omogućiti i značajne nove programske projekte koje planiramo i jedan sasvim novi pristup informisanju i realizaciji programskih sadržaja. Pokrenuli smo android aplikaciju čime smo naše programske sadržaje i informacije učinili još dostupnijim. Osim toga u protekloj godini smo ulagali smo i u infrastrukturu: postojeću rasvjetu u RTV Domu zamijenili novim led rasvjetnim tjelima, uredili parking, kupili jedno službeno vozilo za potrebe redakcije… Naš intenzivan i posvećen rad dao je i rezultate, tako da su i finansijski efekti, bez obzira na godinu krize značajni, što su prepoznale i određene agencije dodjelivši nam priznanje "Bonitetne pouzdanosti" i "Finansijske izvrsnosti", što je potvrda ispravnosti naše poslovne politike te svojevrsna preporuka privrednim subjektima i finansijskim institucijama za uspješnu i pouzdanu poslovnu saradnju - dodao je Softić.

Ocijenio je da je vrijeme krize novi izazov, ali i nova šansa, o čemu svjedoči i godina iza nas.

- Ali, to je i obaveza da u godinama koje su pred nama nastavimo na isti način u skladu sa novim trendovima, obavezama i očekivanjima - poručio je on.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG