DOMAĆI SURVIVOR Bijeli hljeb političarima, a mi ćemo trave pasti


Sazrijevao sam gledajući emisije o preživljavanju i divio se junacima kako mogu bez vode, hrane, vatre. Tada, ima tome više od 15 godina prepričavajući zgode junaka iz serije Čovjek iz divljine kružila je šala da postoji zadatak koji ni on ne može savladati.

- Daj, neka ga dovedu u BiH, daću mu ženu i djecu i minimalnu plaću. E nek preživi s tim mjesec dana, šalio se jedan moj drug, a mi se smijali.

Sazrio sam, i više mi nije smiješno. Tadašnji minimalac je bio ozbiljno primanje za ono što je danas minimalna plaća. Ne postoji filmski producent ni režiser koji se s idejama može nositi s našim političarima koji godinama uspješno režiraju „opstanak“, ali uživo. Glumci im ne trebaju, u redu je cijela armija onih koji zvanično žive na rubu, ili ispod praga siromaštva, ali nikako da se odreknu loših režisera i scenarista.

Građani BiH su prema zvaničnoj statistici najsiromašniji u Evropi. Zbog pisanja medija za sada se oglasila jedino vlast u FBiH. Nisu nam rekli da BiH nije najsiromašnija, ali su nas „utješili“ tvrdeći kako su netačne interpretacije pojedinih medija da su „radnici u Federaciji najsiromašniji u Evropi“, a što je bazirano na podacima o najnižoj plati od 406 KM. Siromašniji su samo oni iz Republike Srpske, jer kada se „sretnicima“ iz FBiH doda topli obrok i prevoz u punom iznosu onda oni imaju zagarantovanu plaću veću za 81 marku od one u RS-u.

Ono što vlast neće reći je da ni jedna ni druga ne mogu zadovoljiti ni četvrtinu potrošačke korpe. Daleko od troškova potrošačke korpe je i prosječna plaća koja se kreće oko 920 KM. Na taj prosjek značajno utiću plaće iz javnog sektora koje su u prosjeku za „minimalac“ veće od realnog. Iz vlasti se ipak neće pohvaliti da smo među vodećim u Evropi prema razlici plaća u realnom i javnom sektoru.

Ali šta znaju političari o životu običnog čovjeka. Njega ovih dana oni zabavljaju bitkom o isplati otpremnina dogradonačelnicima Sarajeva. Penzioneri Ivica Šarić i Milan Trivić će zahvaljujući upornosti SDA i SBB-a s pozicije otići bogatiji za 20.000 maraka, ili skoro pedeset minimalaca koje prima najmanje 30.000 radnika, s tim da je tokom stanja pandemije koronavirusa taj broj rastao i do 200.000 osoba. Dok penzioneri „hajruju“ BiH se na vrh evropske statistike gura po broju onih koji napuštaju zemlju tražeći pristojniju zaradu.

Dok kaskaju s reformama potrebnim za približavanje EU vlasti su se potrudile da nas naviknu na evropske troškove. Sve je veći broj životnih namirnica koje su u Evropi jeftinije, a kvalitetnije. Dok minimalna plaća u FBiH nije rasla više od godinu dana jer čeka set novih zakonskih rješenja cijene u prodavnicama se mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Zadnje najave kažu da će piletina poskupiti za oko 20 posto. Ali šta nas briga, ionako smo zemlja u kojoj se po glavi stanovnika jede najmanje mesa. Zahvaljujući mjerama vlada ovdje je sve više vegetarijanaca, samo se bojim da vlast ne pomisli da oni mogu „pasti travu“. Vesla smo davno posisali

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG