Ekonomsko čudo u Živinicama


Reformom Gradske uprave i stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta Grad Živinice je u protekle četiri godine povećao budžet sa 14 na 26 miliona KM. Samo u posljednje dvije godine privukli su u gradske poslovne zone 70 miliona KM investicija, a zaposleno je više od hiljadu 600 radnika.

Veliki je broj investitora, to se u Živinicama i vidi, kad neko ko je prošo kroz Živnice prije četiri, pet godina, i nije shvaćao više, i prođe sad ponovo, ne može prepoznati Živinice. Gradi se u Živinicama, nisam siguran da je pandemija koronavirusa uticala na smanjenje toga, čak mi se čini da su te investicije i povećane – kaže Zijad Selimović, predsjednik UO Udruženja privrednika, Živinice.

Prvi korak u promjeni poslovnog ambijenta koji je uradila gradska administracija Živinica prije tri godine je bio reforma javne uprave. Gradonačelnik priznaje da to nije bilo jednostavno, ali efekti su vidljivi, prije svega, u povećanju prihoda gradskog budžeta za više od 12 miliona maraka. Mi smo, dakle, željeli da budemo efikasniji, željeli smo da administraciju prilagodimo sredini u kojoj se nalazimo. Obzirom da je sredina u kojoj se nalazimo brza sredina kojoj se moramo prilagodjvati, mi smo reformu urpave uradili. Smatram da svaka lokalna zajednica mora uraditi reformu uprave. Želim naglasiti da je Agencija za državnu službu Federacije BiH proglasila Živnice prije tri godine, kada smo uradili reformu uprave, najboljom praksom u državi – kaže Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Ta praksa podrazumijeva da privrednici i potencijalni investitori imaju sve potrebne informacije o ulaganju na jednom mjestu, u Centru za biznis, gdje imaju konsultantske usluge, ali, prije svega, ažurnost administracije koja zahtjev riješi za dva sata, a građevinske i urbanističke saglasnosti za tri dana.Kad klijent dođe pripremljen, sa svom unaprijed pripremljenom dokumentacijom, i preda u šalter salu, onda zbog hitnosti službenik koji zaprimi takvu vrstu predmeta ne pušta kroz redovnu proceduru nego odmah taj predmet uznosi u Centar za biznis, u kancelariju u kojoj se rješavaju takvi predmeti. Predmet se odmah rješava i odmah po rješavanju predmeta mi potpisujemo i stranka može u roku od dva sata da dodje i preuzme taj dokument – Indira Džeko, Centar za biznis, Živinice.

U industrijskoj zoni Ciljuge 2 trenuno posluje oko 15 domaćih i stranih kompanija koje ukupno zapošljavaju preko 1.600 radnika. Najznačajnije među njima su trenutno dvije austrijske i dvije njemačke kompanije koje se bave proizvodnjom elektroopreme i dijelova za automobilsku industriju. Gradska administracija trenutno pregovara sa još nekolicinom potencijalnih investitora iz Njemačke, koji žele otvoriti svoje proizvodne pogone u ovoj industrijskoj zoni. Gradskim vlastima nije bio cilj otvoriti što veći broj firmi u poslovnim zonama već su nastojali privući investitore s tehnološki naprednijim proizvodnjama. Radnici bi bili dobro plaćeni i imali mogućnost napredovanja, a time i dobili razlog da ne iseljavaju u evropske zemlje. Radna snaga je jako važna, ono što je jako bitno, ukoliko budemo imali kompanije i ukoliko budemo birali kompanije koje će raditi sofisticiranije proizvode, imaćemo i veće prihode i s time imati mogućnost da ljudi imaju većuu platu. Dakle, naš cilj je stvaranje srednjeg staleža, a on se može stvoriti samo ukoliko imamo sofisticirane proizvodnje koje će imati veću maržu, veću zaradu i na takav način dobiti odgovor da se poveća plata ljudima – kaže Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Finansijski efekti ulaganja u poslovne zone vidljivi su i u poslovnim statističkim podacima – 420 firmi, koje posluju na području Živinice, prošle godine ostvarile su prihod od 730 miliona, a vrijednost izvoza dostigla je 117 miliona maraka.

U našem užurbanom i neosjetljivom životu začuđujuće je malo sati u kojima duša može da bude svijesna sebe, u kojima život ustupa mjesto smislu i duhu, a duša neskriveno stoji pred ogledalom uspomena i savjesti. To se vjerovatno dešava pri preživljavanju velikog bola, vjerovatno nad kovčegom majke, vjerovatno na bolesničkoj postelji, na kraju nekog dugog usamljeničkog putovanja, u prvim satima ponovnog vraćanja u život, ali to uvijek prate nemiri i

Vrijednost ovakvih budnih noći je baš u tome. U njima duša uspijeva da bez snažnih spoljašnjih potresa dođe do onoga što je pravedno, bez obzira da li je to čudno, ili zastrašujuće, da li je za osudu, ili za

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG