Energetski efikasnija i ljepša bivša zgrada SIZ-a u KladnjuUspješno je realizovan projekat po programu Akcionog plana energetske efikasnosti javnih objekata na području TK u okviru kojeg su izvršeni svi predviđeni radovi koji su doprinijeli da danas dobijemo još jedan energetski efikasniji i ljepši objekat u Kladnju.

Objekat na kome su vršeni radovi sagrađen je početkom XX vijeka, javnog je karaktera u kojem je smješteno više pravnih subjekata koji su do sada koristili instalaciju centralnog grijanja sa kotlovnicom koja je kao energent koristila isključivo ugalj. U toku sezone grijanja ugalj je predstavljao problem jer je dim kao produkt sagorjevanja dovodio do zagađenja okoliša i zraka u naseljenom dijelu.

Dosadašnji problemi sa onečišćenim zrakom od produkta loženja u zgradi bivšeg SIZ-a u potpunosti su riješeni rekonstrukcijom instalacija kotlovnice i ugradnjom nove peći na pelet, a u okviru Projekta izvršena je i izrada fasade na objektu-izrada termičke izolacije – utopljavanje objekta, limarski radovi te zamjena fasadne stolarije. Pored navedenih radova izvedeni su radovi na uređenju i adaptaciji kancelarijskog prostora u prizemlju objekta koji koristi JP „Karaula“ Kladanj.


Vrijednost projekta je iznosila 54.119 KM a finansiran je od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Općine Kladanj.


Izvor: Web stranica Općine Kladanj

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG