EPBiH u 2021. u projekte ulaže pola milijarde KM


Kroz pripremljene i projekte čija je realizacija u toku, “Elektroprivreda BiH” u ovoj godini bh. ekonomiju može podstaknuti s oko 500 miliona maraka investicija, što bi u godini u kojoj se posljedice pandemije koronavirusa itekako osjećaju moglo imati višestruki značaj. Trudit ćemo se da što više posla urade domaće kompanije – ističe Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u tom preduzeću.Izgradnja energetskih objekata uvijek je veliki ekonomski benefit, ne samo za kompaniju koja ih gradi već i za lokalnu zajednicu, ali i kompletnu ekonomiju. Tu se angažiraju i građevinske, ali i kompanije koje se bave izradom sofisticiranih programa, svi na neki način mogu naći neku ulogu u tom lancu – govori Salkić.

U ovoj godini “Elektroprivreda BiH” će kompletirati i završiti Vjetropark „Podveležje“ i to će biti prvi veliki energetski objekt koji je ova kompanija izgradila u proteklih više od 30 godina.U fazi smo testnih ispitivanja vjetroagregata i očekujemo da do početka marta vjetroelektranu pustimo u probni rad. Očekujemo da ta VE na nivou godine proizvodi 130 gigavat-sati električne energije, s 48 megavata instalirane snage i mislimo da će nam iskustvo i znanje koje smo stekli u realizaciji ovog projekta omogućiti da intenzivnije razvijamo naredne vjetroparkove – kaže Salkić.Već je pripremljen projekt izgradnje vjetroparka na Vlašiću, u pripremi je vjetropark Bitovnja kod Konjica, a u ovoj godini počinje priprema VP „Podveležje 2“, u okviru koga će biti izgrađena i solarna elektrana.Opredijelili smo se intenzivniji razvoj solarnih elektrana i mislimo da na prostorima naših deponija šljake i pepela na termoelektranama i na prostorima gdje je završena eksploatacija uglja na rudnicima u naredne tri do četiri godine možemo instalirati 200 mW solarnih kapaciteta – pojašnjava Salkić za Avaz.Najavljuje i intenziviranje radova na Bloku 7

Termoelektrane Tuzla, gdje je gradilište spremno za kineske partnere, a osigurana su i sredstva za izgradnju hidroelektrane Janjići kod Zenice.

Nakon što su gradske vlasti krajem prošle godine usvojile odluku o proglašenju od javnog interesa, eksproprijacija zemljišta će početi odmah po realizaciji projekta prijateljskog okruženja u Zenici.Otvoren je put ka izgradnji i dugo najavljivane HE Ustikolina. Kada su u pitanju HE Ustikolina, Janjići i Kovanići, kao velike hidroelektrane koje namjeravamo graditi, to će biti protočna, pribranska postrojenja koja će imati minimalan zahvat u životnoj sredini, neće izlaziti iz postojećih korita Bosne i Drine i bit će to objekti koji će u okolinskom smislu ispoštovati najviše standarde – pojašnjava Salkić.Salkić naglašava da je EPBiH u potpunosti posvećena razvoju obnovljivih izvora energije.

– Blok 7 je zamjenski kapacitet za postojeće blokove 3, 4 i 5 u TE Tuzla, koji će izaći iz upotrebe nakon što Blok 7 bude završen, možda čak i ranije. To je, vjerovatno, jedini zamjenski kapacitet na fosilna goriva koji će EPBiH uopće graditi, ali nam je on neophodan da bismo u vremenu pred nama omogućili tranzicijski period za izgradnju obnovljivih kapaciteta. Blokom 7 ćemo pokriti potrebe za vlastitom energijom dok ne razvijemo dovoljan obim proizvodnje iz obnovljivih izvora – ističe Salkić.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG