Haotična situacija u kampu Lipa, migranti pale šatore i psuju državu BiHU migrantskom kampu Lipa kod Bihaća oko 11 sati došlo je do velikog požara u jednom smještajnom objektu, a vatra se zatim počela lančano širiti. Pripadnici IOM-a su se povukli iz kampa.


Prema riječima Nataše Omerović, koordinatorice šatorskog kampa, požar je najvjerovatnije izazvan ljudskim faktorom, a na teren su sada stigli vatrogasci i policija."Nismo sigurni koji je obim štete, znamo da je požar krenuo iz smještajnog dijela. Kako vidimo, lančano se dalje pale šatori i mislim da je sada riječ o vandalizmu. Migranti su izrevoltirani i ljuti, sada psuju državu, to se jasno čuje", kazala je za Klix.ba.

Podsjeća da je IOM danas planirao povlačenje s ove lokacije i gašenje servisa u 11 sati, ali je vandalizam počeo i prije toga.


"Oni su sada na livadi, a mi ćemo nastaviti svoj posao na nekoj drugoj lokaciji. Ne znamo šta će biti sa 1.350 ljudi iz kampa koji su sada ostali pod otvorenim nebom. Migranti nemaju gdje ostati, sada je i Lipa zapaljena. Sutra je najavljen i snijeg, tako da bi pali i šatori i prestalo bi snabdijevanje strujom, jer agregati nisu namijenjeni za zimske uslove", dodala je.


Kako saznajemo, pored 1.350 migranata u kampu, oko kampa se nalazi još blizu dvije stotine migranata. Svi oni će najvjerovatnije krenuti put šume ili okolnih naselja s obzirom na to da država BiH nije osigurala adekvatan smještaj za hiljade migranata uoči zime.


Lokalni mediji javljaju da je u kamp stigao i šef IOM-a u BiH Peter Van Der Auweraert.


(Iz drugog ugla/klix.ba)m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG