Hitno zasjedanje Komisije za sigurnost zbog migrantske krize, zabrinjava maćehinski odnos države


Za sutra je u Bihaću zakazana hitna sjednica Komisije za sigurnost FBiH, a razlog je sigurnosna situacija uzrokovana migrantskom krizom u državi BiH, saznaje Klix.ba.


Na sastanak su pozvani svi relevantni dužnosnici sa svih nivoa vlasti, od državnog preko entitetskog i kantonalnog do gradskog odnosno općinskog. Održavanje sastanka za Klix.ba je potvrdio predsjednik Komisije za sigurnost Damir Mašić koji je kazao da već imaju potvrde dolaska zvaničnika te dodao da će članovi Komisije prije sastanka obići kamp Lipa. "Migrantska kriza je prerasla u humanitarnu i u sigurnosnu jer postoje ozbiljne sigurnosne prijetnje po stanovništvo i građane Federacije BiH. Mi smo u proteklih godinu dana imali tri sjednice komisije, a posljednju u oktobru gdje smo donijeli zaključke, koji da su realizovani, puno toga bi bilo riješeno", rekao je Mašić.


Ističe da postoji posebna zabrinutost zbog maćehinskog odnosa državnog nivoa prema ovom problemu i apsolutno ignorantski odnos prema problemu koji postoji.


"Posebno nas boli činjenica da i dalje ne postoji ozbiljna intencija državnog nivoa da se ovaj problem tretira kao problem cijele države, nego se i dalje nažalost uz prećutnu saglasnost iz FBiH, tretira samo na području Federacije BiH ili tačnije tri kantona Unsko-sanskog, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog. To je apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo i na to ćemo se osvrnuti također sutra", poručio je.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG