Kako je priča o vakcinama postala dio političkog blata u BiH!


Iz vrlo ličnih razloga suzdržavam se od kritika novinara i medija. Ali, ljudi moji, šta se hadalja nakupilo, riječi su kolege Faruka Borića, a ovim opisom savršeno je prikazana medijska scena u BiH. Iz ugla novinara ne mogu da shvatim da pojedini mediji svojim tekstovima kompletnu priču o vakcinama podižu na politički nivo i svojim političkim mentorima prikupljaju političku prednost, koja je jalova, jer riječ je o životima ljudi!

Kompletna priča o COVID-19 nadmašuje niske politike i politike uopće, ali u Bosni i Hercegovini, na krilima medija ta priča je ostala na tom nivou.

Jednostavno se čini da pojedine politike kritikuju vlasti jer se vakcine nisu nabavile, i to s punim pravom, a s druge strane opstruiraju svaki pokušaj da se do vakcina dođe. I to vrlo maliciozno, naslovima u kojima prikupljaju glasove dok je zdravstveni sistem u kolapsu, ispred pogrebnih društava je gužva, pa je upitno razmišljaju li ko će to uopće glasati za njih.

Vrlo direktno Nihad Čolpa, zastupnik u Federalnom parlamentu poslao je ponudu Vladi FBiH, da će on potpisati sve što treba da bi se izvršila hitna nabavka vakcina u FBiH, i da je zato spreman ponijeti punu odgovornost.

I to je model kojim su se trebali rukovoditi svi. Mediji su trebali biti u funkciji ljudskog napretka, a ne politika koje su samo svrha samo sebi. Jer, u ovoj situaciji, koja izgleda kao ratna, ne zanima nas ko je crven ko zelen, a ko žut!

Nabavite vakcine, a mediji pustite one koji to rade da provedu procedure i ne ostanemo slijepo crijevo svijeta.

Na kraju sudovi i tužilaštva neka rade svoj posao, a mi da ne osuđujemo bez presude. Suviše je vremena izgubljeno i pitanje je ko će odgovarati za sve propuste. A, u svemu nam najmanje treba dodatno izluđivanje javnosti.

Jer privatni sektor je i previše izgubio, a vakcina nema. U državnim jaslama ne brinu previše o svojim plaćama, niti se neko sjetio odreći dijela svojih primanja za račun društva. Stoga valja usmjeriti sve snage na nabavku vakcina, pa voditi se i Čolpinom rečenicom da će potpisati sve što treba, jer ljudski život nema cijenu.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG