Konačno počinje izgradnja atrija na aerodromu u Tuzli, vrijedan milion i po maraka

S obzirom na to da su sve administrativne procedure okončane, izgradnja atrija na Međunarodnom aerodromu u Tuzli počet će najkasnije do kraja februara, potvrđeno je za Klix.ba.


Priča o izgradnji atrija na Međunarodnom aeorodromu u Tuzli postoji već dvije godine, a konačno su se stvorili uslovi za realizaciju investicije od skoro milion i po konvertibilnih maraka.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Esed Mujačić, tenderska procedura za izbor nadzornog organa je okončana, a uspjeli su dobiti i građevinsku dozvolu koju su čekali duži vremenenski period i ona je neophodna za realizaciju projekta.

“Napokon smo uspjeli riješiti angažman stručnog nadzora, u čijoj potražnji smo potrošili cijelu 2020. godinu jer nadležni za to moraju imati nekoliko licenci koje su evidentirane na federalnom nivou. Četiri tendera smo morali poništi jer nam se niko relevantan sa cjelokupnom dokumentacijom ranije nije javio. Sada je to sve napokon okončano”, kazao nam je Mujačić.

Izvođač radova u narednih nekoliko dana će biti uveden na plato budućeg gradilišta koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade putničkog terminala. Ovaj prostor trenutno se koristi kao parking prostor.

Površina na kojoj će biti izgrađen atrij (Foto: Klix.ba)

“Nadam se da će nam vremenske prilike poslužiti u nesmetanom obavljanju svih građevinskih poslova. Mi očekujemo da će najkasnije do kraja ovog mjeseca radovi početi, jer smo okončali sve ranije neophodne procedure”, dodao je Mujačić.

Idejno rješenje atrija znatno ranije je završeno, kao i izvedbeni i glavni projekt, a njegovom izgradnjom rasteretit će se dodatno putnički terminal koji je pretprošle godine rekonstruisan i proširen.

Prema projektu atrij će biti na površini od 900 kvadratnih metara, a u njemu će biti smještene sve rent a car agencije, suvenirnice, turističke agencije i prateći montažni objekti koji su trenutno smješteni u sklopu putničkog terminala.

Mujačić nam je kazao da će pored izgradnje atrija u ovoj godini biti započeta realizacija i još nekoliko projekata.

“Završavamo još jedan javni poziv za projekt protivpožarne zaštite čija realizacija uskoro treba početi, a osim toga smo planirali i uređenje parkinga. Trenutno očekujemo saglasnost Ministarstva odbrane BiH, s obzirom na to da su oni vlasnici zemljišta koje će se koristiti za spomenuti parking”, pojasnio je Mujačić.

Vrijedi kazati da je pandemija koronavirusa nametnula velike probleme u funkcionisanju tuzlanskog aerodroma. Sa stabilizacijom epidemioloških prilika iz menadžmenta zračne luke izrazili su nadu da će doći i do povećanja broja putnika, a već je najavljeno vraćanje nekoliko ranije ukinutih linija.

Posredstvom kompanije Wizz Air putnici trenutno iz Tuzle mogu putovati u Njemačku, Holandiju, Francusku i Švedsku.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG