Kuvajt donirao 800.000 KM, počela izgradnja Roditeljske kuće


Zahvaljujući donaciji države Kuvajt u iznosu od 800.000 KM zatvorena je finansijska konstrukcija neophodna za gradnju Roditeljske kuće koja je počela u srijedu u krugu Univerzitetsko – kliničkog centra u Tuzli i koja će biti gotova do kraja godine. Još 50.000 KM je obezbijedila Vlada TK i 30.000 KM tuzlansko muftijstvo, ali su ta novčana sredstva utrošena u projektnu dokumentaciju.

-Roditeljska kuća će se prostirati na 400 kvadratnih metara i u svakom trenutku će moći primiti pet porodica. To je veoma bitno jer rak nije bolest pojedinca već cijele porodice – kazao je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja „Srce za djecu“.

Svoju radost zbog početka gradnje Roditeljske kuće nije krila ni načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla doc.dr Lejla Osmančević koja je najavila kako će ta klinika uskoro postati veliko gradilište.

Šefica Odjeljenja za hematologije i onkologije prim.dr Amila Latifagić ističe kako se u Klinici za dječije bolesti trenutno liječi 11 mališana, a da na godišnjem nivou u TK ima 15-ak mališana sa najtežim oboljenjima.

-Od 2016. godine, dakle od kada postoji odjeljenje, imali smo oko 50-ak pacijenata – kazala je Latifagić. Roditeljska kuća postoji u Sarajevu i njena izgradnja je dala velike rezultate. Oko 200 porodica je tu našlo privremeni smještaj. Samo roditelji, odnosno majke, znaju kako je biti zatvoren sa djetetom u četiri zida, a da pri tom imaju na umu da je riječ o najtežoj bolesti.

-Budemo po 75 dana u četiri zida. Gubimo svoju rutinu. Budimo se u 6 sati, ali sve zbog svoje djece jer djeca znaju kakav je ručak kada im mama skuha ili kada ga dobiju od nekog drugog. Ovo je projekat koji će pomoći svim roditeljima i djeci – kaže Dajana Kenjić, majka čije se dijete bori sa opakom bolešću.

Kuvajtska donacija je realizovana uz podršku Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH, a direktor direkcije dr. Senaid Zaimović je istakao kako se još 15-ak sličnih projekata realizuje širom BiH.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG