Milan Tegeltija podnosi ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a!Milan Tegeltija danas je najavio da će naredne sedmice podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).


Poručio je da se povlači i sa pozicije predsjednika, ali i člana VSTV-a, kao i člana komisije za polaganje pravosudnog ispita na državnom nivou. Također je rekao da u ovim okolnostima više neće obavljati nijednu pravosudnu funkciju.


On je u svom obraćanju hronološki iznio svoje viđenje navodnih pritisaka koje je imao, povezujući sve s političkom pozadinom, za što je optužio SDA.


Naglasio je da mu je sigurnost ugrožena te da ga institucije države ne štite.


Poručio je i da nema povjerenje u VSTV.


Ostavka dolazi nakon pritiska članova VSTV-a, međunarodnih institucija i javnosti, a zbog afere "Potkivanje 2" čiji je akter upravo Tegeltija.


Tegeltija je snimljen kako s kolegicom iz VSTV-a Milijanom Buha dogovara imenovanje njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci. Snimak je izazvao burne reakcije, posebno međunarodnih zvaničnika koji su poručili da Tegeltija treba podnijeti ostavku, da je integritet VSTV-a ugrožen i da zaslužuje profesionalnog predsjednika.


Tegeltija od samog početka tvrdi da je snimak montiran i da iza svega stoji OSA, a situaciju sve vrijeme pokušava okrenuti u potpuno drugom smjeru, predstavljajući aferu kao napad na njega i tvrdeći da mu je ugrožen život u Sarajevu. Upravo to mu je i svojevrsno opravdanje za današnji potez.


No, promjene u bh. pravosuđu su upitne, čak i nakon njegove ostavke, s obzirom da se u pravosudnim institucijama nalaze sudije i tužioci koji su imenovani tokom Tegeltijinog mandata.


(Iz drugog ugla/Izvor;Klix.ba)

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG