Ministar Baraković održao sastanak sa predstavnicima Save the ChildrenU prostorijama Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.odrzan sastanak na temu inkluzije u nastavi. Organizator sastanka bio je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona sa saradnicima Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku i Malik Ikanović, stručni savjetnik za visoko obrazovanje i nauku. Sastanku su također prisustvovali i Amir Mujić, te predstavnici Pedagoškog zavoda TK direktor Nikola Čiča i Medira Čulum, stručni savjetnik za obrazovanje, kao i predstavnici nevladine organizacije Save the Children direktorica Andrea Žeravčić i saradnici Mirco Gigliotti i Dalila Bašić.

Predstavnici organizacije Save the Children su upoznali ministra sa svojim dugogodišnjim aktivnostima i projektima na području Tuzlanskog kantona, a poseban osvrt je bio na projekat Inkluzija za sve - inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini, koji provode Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i organizacija Save the Children od maja 2018. godine, a kojeg financijski podržava Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS). Dvije komponente Projekta koje se implementiraju u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke su uspostava dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi i podrška reviziji Strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u redovno obrazovanje u Tuzlanskom kantonu. Projekat je do sada sa značajnim sredstvima i ekspertizom podržao izgradnju, opremanje i otvaranje dva centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima i Gradačcu. U protekloj godini, u periodu pandemije, organizacija Save the Children je redefinirala svoj doprinos, tako da su direktno podržali određene škole u Tuzlanskom kantonu u osiguravanju dezinfekcijskih sredstava, zaštitne opreme i tehnologije, kao direktan odgovor na COVID 19 krizu i izazove online nastave.

Sastanak je imao za cilj odrediti naredne korake u zajedničkoj saradnji kako bi se očuvala dosadašnja postignuća i uložene investicije, te stvorili preduvjeti za realizaciju daljnjih ulaganja u ovu oblast na području Tuzlanskog kantona.

Učesnici sastanka su se složili da je jako bitno unaprijediti zajedničko djelovanje i poboljšati efikasnost u implementaciji dogovorenih aktivnosti. U skladu s tim ministru je predstavljen Akcioni plan, te je dogovoreno da će se sa realizacijom istog početi već u narednih nekoliko dana.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG