Moderna najavila veću proizvodnju vakcina


Kompanija Moderna najavila je povećanje minimalne proizvodnje vakcina za 100 miliona doza.

Umjesto planova da se u 2021. godini proizvede najmanje 500 miliona doza vakcine, iz Moderne su saopćili da će donja granica proizvodnje biti 600 miliona doza, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

S obzirom da su Sjedinjenim Američkim Državama potrebne velike količine, kompanija je odlučila da investira u nove proizvodne pogone i da zaposli dodatnu radnu snagu s ciljem da proizvede i isporuči najviše milijardu doza u ovoj godini.

U SAD je do sada isporučeno 18 miliona doza kao dio ukupne narudžbine od 200 miliona, a kompanija je potpisala ugovor i sa kanadskom vladom o kupovini 40 miliona doza vakcina.


Efikasnost vakcine


Američka farmaceutska firma Moderna je saopćila krajem prošle godine da bi vakcina koju je razvila protiv korona virusa mogla biti efikasna i protiv mutiranog oblika korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, prenijela je Anadolija.


U saopćenju koje je objavljeno na internet stranici Moderne, navodi se da farmaceutska firma vjeruje da je vakcina efikasna protiv mutiranog oblika virusa koji se brže širi te se dodaje da će ipak biti sprovedena testiranja kako bi se postigli povjerljivi rezultati.


Moderna je druga vakcina čiju je upotrebu odobrila Federalna američka agencija za hranu lijekove.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG