Naša stranka protiv bivših kadrova PDA u budućoj vladi TK


U ponedjeljak bi trebala biti poznata imena ministara u budućoj Vladi Tuzlanskog kantona. Usaglašavanje imena ministara među koalicionim partnerima, zasad, prema nezvaničnim informacijama, ide dosta sporo, da ne kažemo teško.

Osim jednoglasne podrške SDP-ovom prijedlogu da se pozicija premjera Vlade povjeri univerzitetskom profesoru dr. Kadriji Hodžiću, prijedlozi za ministarska mjesta među koalicionim partnerima još uvijek se usaglašavaju.

Saznajemo da je PDA Mirsada Kukića na čelu ministra MUP-a željela ponovo vidjeti nekadašnjeg ministra Huseina Topčagića, čemu se najviše usprotivila Naša stranka, posebno Selim Bešlagić koji je ulazak u koaliciju uslovio tobožnjom „vladom eksperata“ u kojoj, po njemu, ne bi trebalo biti kadrova iz prethodnih kantonalnih vlada.

„I naša stranka i SDP su za PDA javno govorili da sa tim političkim subjektom ne bi „ni u dobru ni u zlu“ išli u vlast. Sada kad su jedni drugima pali u zagrljaj, kako bi pred javnošću oprali ono što su govorili, uslovljavaju da predstavnici PDA koji su bili u bivšim vladama, takozvani „prepoznatljivi kadrovi“ ne mogu biti ministri u ovoj vladi. Naša stranka je tako uspjela da eliminira Topčagića i kako sada stvari stoje PDA će za poziciju ministra MUP-a predložiti Midhata Dobrinića trenutno angažiranog u PU Srebrenik“, kazao nam je izvor iz aktuelne većine nezadovoljan načinom na koji jedna partija uslovljava imenovanje kadrova druge partije.

PDA je, saznajemo, na mjesto ministra za rad i socijalnu politiku predložila Esada Džidića iz Gradačca, a na čelo Ministarstva za boračka pitanja Fedahiju Ahmetovića iz Sapne.

Zasada, osim imena premjera Kadrije Hodžića, koji je prijedlog SDP-a, kao siguran kandidat ove stranke za poziciju ministra obrazovanja pominje se univerzitetski profesor Elvis Baraković.

Ko će biti SDP-ovi kadrovi za još tri ministarske pozicije, po riječima Slađana Ilića predsjednika Skupštine TK „vjerovatno će se znati u ponedjeljak“.

Dvije pozicije u budućoj Vladi TK imat će i Naša stranka. Svu snagu ova stranka je usmjerila da na poziciju ministra za prostorno uređenje i okoliš dođe prof. Zvjezdan Karadžin nekadašnji član takozvane „ekspertske vlade“ iz 2014. godine. Pravilo o „prepoznatljivim kadrovima“ u ovom slučaju neće biti primjenjeno.

U ponedjeljak će se znati i ko će biti prijedlozi SBB-a za ministre u budućoj Vladi TK.

Saznajemo da ministri ove stranke u smijenjenoj vladi Denijala Tulumovića, Edin Buševac i Elvir Rožnjaković, iako su važili za izuzetno odgovorne i stručne kadrove, nisu planirani za neku od ministarskih pozicija


Izvor: Politički.ba

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG