Nema povećanja penzija u FBiH


Povećanja penzija za više od 400 hiljada penzionera u Federaciji BiH za sada neće biti. Penzionerima ostaje nada koju daju nadležni, da trenutne penzije neće biti smanjene, jer zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne predviđa tu mogućnost. Uz sve mjesečne troškove i nova poskupljenja, većina penzionera tek preživljava.I kada plate sve mjesečne troškove koji podrazumijevaju režije, hranu, lijekove, kako su nam kazali penzioneri, većini njih ostane od tri do četiri marke, što je ispod socijalnog minimuma. Dosta njih gotovo svakodnevno razmišlja da li će kupiti ono osnovno za preživljavanje – hranu ili lijek i upravo većina njih se odluči za kupovinu lijekova.

Povećanje, odnosno usklađivanje penzija koje se radi 15. aprila, propisano Zakonom o PIO, po svemu sudeći, ove godine neće biti. Razlog tome je što su glavni parametri prema kojima se povećanje vrši – realan rast BDP-a i Indeks potrošačkih cijena negativni. Iz PIO navode kako do smanjenja minimalnih penzija neće doći.

Penzioneri u Federaciji ne prihvataju da nema usklađivanja penzija. Ističu da njih oko 60 posto prima do najniže i najnižu penziju. Uputili su inicijative i zahtjeve Vladi, resornom ministarstvu i federalnom Zavodu za PIO.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG