Novi soj korone zabrinuo svijet
Brzo širenje novog soja koronavirusa je zabrinulo cijeli svijet, a uvedene su jake restriktivne mjere širom Velike Britanije, koja se suočava sa zabranom transporta sa mnogim zemljama svijeta. Panika je nastala kada su savjetnici britanske vlade rekli da postoji mogućnost da se novi soj lakše širi nego njegovi prethodnici, prenio je BBC.


Širenje zaraze

Zabranu aviosaobraćaja su uvele Francuska, koja je na 48 sati zaustavila i drumski saobraćaj, Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija, koja je blokirala željeznički saobraćaj, zatim Austrija, Irska, Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-satnu suspenziju letova.


U međuvremenu je i Češka uvela striktnu mjeru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, Švicarska i Turska. Nova mjera izazvala je haos na njemačkima aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa.

Rezultati testa

Zabranu aviosaobraćaja su uvele Francuska, koja je na 48 sati zaustavila i drumski saobraćaj, Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija, koja je blokirala željeznički saobraćaj, zatim Austrija, Irska, Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-satnu suspenziju letova. U međuvremenu je i Češka uvela striktnu mjeru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, Švicarska i Turska. Nova mjera izazvala je haos na njemačkima aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa.

Potonule cijene nafte

Cijene nafte potonule su jučer na međunarodnim tržištima na 50 dolara zbog pojave novog soja koronavirusa u Britaniji koji je pokrenuo novi val strogih mjera zatvaranja, potpirujući zabrinutost za potražnju za energentima. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2,23 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50.03 dolara.


(Iz drugog ugla/Dnevni Avaz)

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG