Novo “svijetlo” za čuvenu tvornicu: Jedan od najbogatijih Bosanaca u obnovu uložio 20 miliona eura


Izgradnja tvornice keksa “Lasta” u Čapljini odvija se prema predviđenom planu, intenzivno se radi na rekonstrukciji svih pogona, građevinski radovi u završnoj su fazi, a ukupno je investirano oko 20 miliona eura u opremu i infrastrukturu, kazao je za Fenu vlasnik “Laste” i grudske kompanije “Violeta” Petar Ćorluka.


Obnova tvornice bazirala se na ekološkoj održivosti pa će tako imati solarne panele jačine 1,3 megavata, namijenjene za krov, a pomoću kojih će tvornica proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe u periodima sunčanih dana.


“Svi radovi moraju zadovoljiti visoke standarde kakve zahtijeva prehrambena industrija, kako bi sa svim faktorima mogli konkurirati na tržištu i pružiti jedinstven i kvalitetan proizvod – kazao je Ćorluka. Sami završetak radova diktira i određuje opća situacija, ali početak rada očekuje se do kraja 2021. godine.


“Bitno je da svi pogoni zadovoljavaju standard za proizvodnju prehrambenih proizvoda. Trenutno se svi radovi odvijaju prema planiranom rasporedu i naputcima struke. Ulaganje u proizvodne pogone, modernu tehnologiju i dosljedna edukacija zaposlenika kreirat će premium program slastica.

Od velikog je značaja da svi nivoi budu ispunjeni, od same organizacije, proizvodnje, tehnologije i kontrole kvalitete kako bi se započeta realizacija odvila u skladu s postavljenim ciljevima. Trenutno smo u procesu zapošljavanja i selekcije zaposlenika, a što se tiče rokova, početak rada očekuje se do kraja ove godine – kazao je vlasnik “Laste”.

Kako bi se postigla premium linija slastica, tvornica je zahtijevala značajna ulaganja, oko 20 miliona eura, od izvođenja građevinskih radova – unutrašnjih i vanjskih, obnove tvornice, ulaganja u održivi razvoj i visoku tehnologiju proizvodnih pogona, do, kako kaže, maksimalnog ulaganja truda i potrebnih sredstava u istraživanje tržišta i sami razvoj novih proizvoda.


“Čapljina će ponovno zamirisati svojim poznatim slasticama kao što su štrudla i krem štapići uz ostale novitete koji će se lansirati na tržište. Svi proizvodi će se unaprijediti i poboljšati s novim pakiranjima.

Svakako, uz nove i visoke tehnologije te kvalitetne sirovine, idemo prema stvaranju najboljih proizvoda – zaključio je Ćorluka.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG