Odobren uvoz za 108.000 doza AstraZeneca vakcina u BiH


Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine obaviješteno da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim pomagalima BiH izdala rješenja za uvoz vakcina u našu zemlju. “Član 66. stav 7. glasi da izuzetno od propisanog odredbom stava (3) ovog člana, ako Vijeće ministara BiH proglasi vanredno stanje, na zajednički prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta, Agencija može odobriti uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje u promet ako su takvi lijekovi neophodni za prevenciju, odnosno otklanjanje posljedica takvog stanja, izdala Rješenja za uvoz cjepiva u BiH.

Riječ je o 108.000 doza AstraZeneca vakcina. Odabrani veletrgovac, a temeljem prethodno provedenog tendera je Hercegovina lijek d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom”, saopćeno je iz MCP BiH.

“Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti privelo kraju sve procedure za nesmetanu isporuku cjepiva za BiH. Ovim činom se stječu svi uvjeti da vakcine nesmetano počnu pristizati u BiH, a za dobrobit građana BiH”, navode iz MInistarstva.


m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG