Održan prvi radni sastanak u okviru Projekta dekarbonizacija energetskog sektora.


Grad Živinice je krajem decembra zvanično počeo sa projektom dekarbonizacije energetskog sektora, nakon što je odabran zajedno sa partnerskim Gradom Lukavac i Općinom Banovići u Program razmjene regije uglja od strane Sekretarijata energetske zajednice pri Europskoj Komisiji.


Time je Grad Živinice sa partnerima Banovići i Lukavac, prva lokalna zajednica iz Bosne i Hercegovine čija je aplikacija odobrena i prihvaćena za učešće u Programu u kojem će učešće uzeti i mnoge zemlje iz EU, Ukrajine i Zapadnog Balkana.


Gradovi/općine čije su aplikacije prihvaćene i koje su ušle u Program razmjene prema mišljenju Sekretarijata enegergetske zajednice pri Europskoj komisiji pokazuju ogroman interes da naprave iskorak prema čistim i održivim energijama kako bi unaprijedili kvalitet života svojih građana i napravili valjanu tranziciju prema iskoristivim i pametnim tehnologijama, u cilju otvaranja novih radnih mjesta, razvoja novih privrednih grana, iskorištavanja degradiranih rudničkih površina, i što je najvažnije prihvatanje i kreiranje pametnih tehnologija u cilju iznalažanja novih načina zagrijavanja ovih područja čime bi se poboljšao kvalitet zraka za sve građane.


Projekat je dugoročnog karaktera i biće realizovan u fazama.


Pored ovog projekta, sredinom 2021. godine, pristupili smo Inicijativi za region čistog vazduha (CARI) koja ukupno broji deset lokalnih zajednica sa Zapadnog Balkana kako bi i kroz ovaj program obuke iznašao prava rješenja za problem kvaliteta zraka i poboljšanje okolišnog segmenta za naše građane.m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG