Otključajte nas, halal vam sve ovo.


Zoran Tegeltija ne čini ništa da u svaki dio BiH stignu vakcine, a Milorad Dodik u mini kontigentima iz Rusije vidi izlaz za vakcinaciju entiteta u kojem suvereno vlada.

Podjednako uz navedene kriva je i bošnjačka politička oligarhija, koja se nikako ne snalazi u situacijama koje zahtjevaju brzinu, snalažljivost i međunarodne veze.

A veza čini se bošnjačkoj politici najviše fali. O sramoćenju s Vučićevim donacijama sve je već ispisano, a sramoćenje se izgleda nastavlja.

Federacija BiH, odnosno 51% države BiH jedan je od rijetkih, ako ne i jedini teritorij u Evropi u kojem nema sistematske vakcinacije.

Mnogo se govori, previše sastanči a protukt je crna federalna rupa, iz koje ćemo sve teže izlaziti kada se oni oko nas vakcinišu.

Konstantno slušamo najave, sad će ovi, pregovaramo s onima, bit će treća. Ali činjenice ponajbolje demantuju federalne i kantonalne vlasti.

Od državne je teško očekivati bilo šta. Tamo je Čovićeva Ankica Gudeljević, najanonimnija ministrica u BiH, pokazala da nesposobnost nema granice.

Tegeltija je samo dokazao ono što smo svi već ranije znali, da ga nije briga za građane BiH, bolje reći entiteta FBiH.

Bošnjački ministri, ponajprije šefica diplomatije Bisera Turković, za koju tvrde da se tajno vakcinisala i ne vode mnogo računa o narodu i njegovom zdravlju. I nije to ništa novo. Skoro redovno nam se u krizama pojavljuju identični scenariji.

Dodik u Dodikstanu poreda prioritete, ima snagu naređivanja.

U FBiH takvog, Dodika, nema. Zato imamo situaciju da se niko ne pita ni za šta, da nema odgovornih i da nema sankcija.

Dok Čović i Izetbegović pregovaraju o Izbornom zakonu zaboravljaju ključnu činjenicu - glasače.

A glasači umiru, oni koji prežive jedva čekaju priliku da pobjegnu. Broj stanovnika iz godine u godinu je u padu. Često se pitam je li moguće da ih ni najmanje nije briga za narode i građane koji ih drže na vlasti i na kraju krajeva plaćaju ih.

Sve češće sam sebi odgovaram da oni više ne stoje na zemlji, već lebde u balonu političke moći i nadnaravnosti, pa im život običnih smrtnika ne predstavlja ama baš ništa.

No, ni oni u koje smo se uzdali da bi mogli promijeniti ovakav, etno-vitalni koncept nisu se snašli. Previše populizma, premalo djelovanja. Rezultata nema nikako.

I tako dan za danom. Dodik će ruskom vakcinom, hiljadu po hiljadu, završiti vakcinaciju.

Vihor pošasti koronavirusa ostat će iznad Federacije.

A ti se Muzafere kupaj, peri ruke, nosi masku, drži distancu. Ne idi u kafanu, smanji odlaske na pijacu i tržne centre, mani se kafa.

Zato gospodo federalci, a i vi kantonalni, manite se lockdowna, dajte nam unlock, da bježimo ko ljudi tamo gdje sposobni vode politiku. Tamo gdje je vakcinisanje vitalno zdravstveno, a ne političko pitanje.

Otključajte nas, halal vam sve ovo.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG