Počinje raspodjela vakcina iz EU, u BiH stiže 214.000 doza


Region zapadnog Balkana će preko Evropske komisije, a pod koordinacijom Austrije, dobiti 651.000 Pfizer/BioNTech doza vakcina protiv koronavirusa.

Ovo je potvrdio ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) nakon što je potpisano 13 ugovora. Prema planu koji je predstavio, vakcine trebaju biti dostavljene od maja do avgusta, a najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza, dok će Srbija koja je dobro pokrivena kineskim i ruskim vakcinama dobiti tek 36.000 doza, piše austrijski Die Presse.

O raspodjeli su, kako je Šalenberg kazao, odlučivale zemlje, a ne populacija. Napomenuo je da s prvim isporukama trebaju biti vakcinisani zdravstveni radnici, a da će ostatak procesa odlučiti same zemlje primateljice vakcina.

Zbog činjenice da na svjetskom tržištu nema dovoljno vakcina, EU ove vakcine daje regionu iz zajedničke nabavke, ali da bi se to ispoštovalo narudžba za region Balkana je morala doći od zemlje članice Evropske unije te da je ta uloga pripala Austriji, navodi Die Presse.

Austrijski medij i Vlada navode da je situacija s vakcinacijom u regionu različita, pa se pozivaju na Srbiju u kojoj je približino 1,2 miliona od oko 7 miliona građana već primilo obje doze vakcine.

Die Presse navodi i da ovih 651.000 doza čine prilično skromno te navodi da se ovom količinom doza koje će stići u BiH može vakcinisati tek 3 posto od otprilike 3,3 miliona građana naše zemlje u najgorem slučaju do avgusta ove godine.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG