Pobjeda Bosnićevih Zmajeva za kraj kvalifikacija i ovjeru plasmana na EP


Košarkaši Bosne i Hercegovine u posljednjem, šestom kolu, kvalifikacija za Eurobasket savladali su Bugarsku rezultatom 80:61 i tako još jednom ovjerili plasman na smotru najboljih evropskih košarkaških selekcija koji će se odigrati 2022. godine. Ovo je bila peta pobjeda Zmajeva u kvalifikacijama, čime su kao prvoplasirani izborili Evropsko prvenstvo koje će se igrati u Gruziji, Češkoj i Italiji.

U grupi H je i prije ovog kola sve bilo jasno što se prolaska dalje tiče, odnosno BiH, Grčka i Bugarska su ranije ostvarili plasman dalje, dok je jedina Latvija ostala bez plasmana.

Bosnićevi Zmajevi su od početka kontrolisali utakmicu, te su već u ranoj fazi meča ostvarili blagu prednost, koju su održavali do konca prve četvrtine. Slučaj u prvom poluvremenu je bio taj da je BiH imala između pet i sedam poena prednosti, a inicijativa i dominacija na terenu se smjenjivala periodično.

Selektor BiH je dosta kombinovao u sastavu, budući da je utakmica bila isključivo za prestiž, a na prvi odmor otišlo se rezultatom 19:16 za BiH.

Drugi period igre donio je jako sličnu igru i odnos snaga na terenu. Primat u BiH preuzeli su Penava i Kamenjaš, dok je kod selekcije Bugarske dominirao Ivanov.

BiH je na neke dvije i pol minute do kraja druge četvrtine imala i osam poena prednosti, ali su Bugari uspjeli uvezati dvije otvorene trice za smanjenje razlike. Potom su na scenu stupili Kamenjaš i Sulejmanović, koji su od +2 za BiH napravili +7 i tako vratili meč na ‘regularni tok’.

Na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 43:38. Najbolji pojedinac bio je Kamenjaš sa 11 poena, devet je ubacio Penava, Roberson i Lazić su ubacili po pet, Vrabac i Gegić po četiri. Kod Bugara je najbolji bio Ivanov sa 10, kostadinov je dao devet, a Zahariev šest, te Dimitrov i Yanev po pet.

Treći period igre u većoj mjeri pripao je selekciji Bosne i Hercegovine, a razlika u jednom momentu iznosila je 12 poena u korist Zmajeva. Bugari su se oslanjali na vanjski šut koji ih nije služio, dok su sve promašaje kažnjavali reprezentativci BiH, što tricama, što 2+1 igrom. Ipak, koncentracija vodeće selekcije grupe H pala je u posljednje dvije minute trećeg perioda, kada su Bugari uvezali četiri napada i napravili 10:0, čime su meč učinili neizvjesnim. Bilo je 56:54 za BiH na koncu trećeg perioda.

Samo su četiri minute bile potrebne košarkašima BiH da prednost vrate na 11 poena prednosti i utakmicu vrate u tok koji je imala cijelim svojim tokom. Sulejmanović, Kamenjaš i Roberson su uzeli stvar u svoje ruke kako bi spriječili bilo kakvo eventualno iznenađenje u ovom meču.

Na pet minuta do kraja bilo je 68:57, nakon čega je Lazić pogodio trojku nakon duge akcije za 71:57.Do konca meča prednost BiH je konstantno rasla, budući da su Bugari redali promašaj za promašajem, a u posljednje dvije minute ušli su sa prednošću od 19 poena razlike.

Konačan rezultat ovog meča glasio je 80:61.

Podsjećamo. košarkaši BiH su još nakon 4. kola osigurali nastup na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta, a pobjedom protiv Grčke naša najbolja selekcija izborila je i prvo mjesto u grupi

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG