Prognozirana temperaturna inverzija i narednih dana donosi prekomjernu zagađenost zraka


U većini naše zemlje danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto sunčanije se očekuje u Hercegovini. U Bosni je danas po kotlinama i uz riječne tokove moguća magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a najviša dnevna od 6 do 11, na jugu do 13 stepeni.


I sutra u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove dugotrajna magla i niska oblačnost. U ostatku Bosne jutro oblačno uz postepeno razvedravanje. Nešto sunčanije očekuje se u Hercegovini. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a najviša dnevna od 5 do 10, na jugu do 13 stepeni.

U subotu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a najviša dnevna od 5 do 10, na jugu do 13 stepeni.

Jučer je u Sarajevu proglašena epizoda "Pripravnost" zbog prekomjerne zagađenosti zraka, mjerači Ambasade SAD-a u Sarajevu prethodne noći su prikazale vrlo nezdrav zrak u glavnom gradu BiH.

Tako je sinoć u osam sati na Skenderiji zabilježena koncentracija PM10 čestica u iznosu od 438 µg/m³ što se smatra veoma zagađenim zrakom. Situacija u 10 sati bila je jedva primjetno povoljnija sa zabilježenih 434 µg/m³ PM10 čestica.

U isto vrijeme, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima se očekuje pretežno oblačno i stabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjljivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije, što bi moglo dovesti do značajnije akumulacije zagađujućih materija i pogoršanja kvaliteta zraka.


m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG