Projekti deminiranja na području općine Kladanj
Na području općine Kladanj realizuju se projekti deminiranja, čija je vrijednost oko 15 miliona KM. Ukupna minsko sumnjiva površina na području ove lokalne zajednice iznosi 11.403.700 kvadratnih metara.


Radovima deminiranja, koji su počeli prije 6 mjeseci, obuhvaćen je rejon Jelačići i rubni dijelovi naseljenih mjesta Noćajevići, Krivajevići i Rujići.


- Do sada je urađena trećina projekta, sa tempom izvođenja radova smo veoma zadovoljni. Radi sve svim kombinovanim metodama i mašina je upotrebljena. Očekujem da će radovi biti završeni u maju naredne godine, nakon čega nastavljamo sa zadatkom Jelačići 1 koji se naslanja na postojeći zadatak. Realizacijom ova dva zadatka bit će očišćeno oko pet milona kvadratnih metara površine – istakao je Irfan Pehlić, šef regionalnog ureda BHMAC-a Tuzla.


Na ovom području u toku i nakon rata je bilo mino incidenata na ovom području, gdje je i pronađeno tokom radova nekoliko mina. Upozoravamo građane da ne zalaze na ovo područje dok se ono ne očisti od minsko eksplozivnih sredstava. Zahvaljujem se informatorima i građanima koji daju značajne informacije i pozivam sve one koji imaju informacija vezano za zaostala minsko eksplozivna da se jave u Civilnu zaštitu općine Kladanj- kazao je Zijad Vejzović, predstavnik Općine Kladanj.


Pored rejona Jelačići u općini Kladanj, deminerski timovi „Norveške narodne pomoći u BiH“ na lokalitetu Zorin potok vrše čišćenje terena od kasetne municije.


- Ukupno imamo 53 komada pronađene KB1 municije, koje ćemo uništiti.U prethodnom period smo na ovom lokalitetu uništili 39 komada- istakao je Dženad Smajlović,rukovodilac uništavanja zaostale kasetne municije.


Na žalost u Bosni i Hercegovini i 26 godina nakon rata, zagađenost minama predstavlja veliki problem. Kako ističu predstavnici Civilne zaštite općine Kladanj, poseban problem predstavlja uklanjanje kasetne municije, jer je njeno pronalaženje i uništavanje vrlo skupo.


preuzeto sa WEB STRANICA OPĆINE KLADANJ

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG