PZTK:Sastanak sa ministrom obrazovanja i nauke
Ministar obrazovanja i nauke TK doc.dr. Elvis Baraković i pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku Fikret Vrtagić, održali su radni sastanak sa direktorom i stručnim savjetnicima Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Tuzla. Voditelj sastanka je bio direktor Pedagoškog zavoda dr.sc. Nikola Čiča.


Ministar Baraković je na sastanku upoznat sa radom Pedagoškog zavoda i najaktuelnijim temama u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i obrazovanja odrslih i mogućim putevima razvoja i osavremenjavanja nastave i nastavnog procesa kroz kontinuirani rad svih organa i ustanova obrazovanja sa posebnim naglaskom na izdvajanje prioriteta.

Predstavnici Pedagoškog zavoda su po sektorima izložili najaktualnije poslove koji su u fazi realizacije i naglasili potrebu rješavanja nekoliko pitanja i utvrđivanja pravaca daljeg rada i djelovanja kao što su:

1. Strategija za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanju sa sedmogodišnjim planom implementacije u Tuzlanskom kantonu,

2.Zbog funkcionalnijeg uspostavljanja sistemskih rješenja, usklađivanje zakonskih i podzakonskih akata na svim nivoima obrazovanja, a kao prioritet izdvojen je Zakon o obrazovanju odraslih.

3. Pitanja organizacije i realizacije mature na nivou osnovnih i srednjih škola i takmičenja u uvjetima ograničenja uslijed epidemiološke situacije.

Sastanak je bio izuzetno i obostrano konstruktivan i koristan, a ministar Baraković je naglasio posebnu podršku svim oblicima sistemskog rješavanja problema. Učesnici sastanka su izrazili potpunu i obostranu spremnost da preuzmu obaveze i odgovornost, te da samo zajedničkim nastojanjima možemo unaprijediti i upravljati obrazovnim procesom./Izet Numanović/

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG