Ramić i Lučić u Matijevićima kod Kladnja: Podrška povratničkoj zajednici


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović i predstavnici Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske posjetili su povratničko mjesto Matijevići u općini Kladanj.

S predstavnicima povratnika razgovarano je o načinima podrške ovoj povratničkoj zajednici, dok su neki projekti već završeni.

– Realizirali smo nekoliko bitnih infrastrukturnih projekata u Matijevićima, čiju realizaciju je podržalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Danas smo sagledali i druge potrebe. Povezivanje putnom komunikacijom je gorući problem. Udruživanjem sredstava bismo mogli završiti i dio puta koji povezuje općine Kladanj i Živinice. Inženjeri su s nama da odmah snimimo dionicu. To bi svakako pospješilo povratak Srba u nekoliko naselja koja graniče s ovim dvjeama općinama. Nastavićemo pružati podršku gdje god postoji interes za povratkom – izjavio je ministar Ramić.

Mještani oživljavaju selo i rado dolaze u svoj rodni kraj.

– Itekako smo sretni što je delagacija posjetila naše mjesto. S ministrom Ramićem smo do sada imali dobru saradnju jer smo uradili nekoliko ključnih stvari za naše selo. Raduje nas da su ministri i načelnici prepoznali naš entuzijazam i volju da obnovimo naša imanja, rekultivišemo zemljište i izgradimo stambene jedinice. Vjerujemo da pomoć neće izostati nakon današnje posjete – kazao je Dražen Erkić iz naselja Matijevići.


m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG