Sve manje prvačića, upitan opstanak pojedinih škola


U prve razrede osnovnih škola na području Bihaća u iduću školsku godinu upisaće se oko 250 prvačića, što je najmanji broj u poslijeratnom periodu, pokazuju podaci Aktiva direktora osnovnih škola tog grada.


“Upisi su već započeli, trenutno baratamo ovom brojkom, premda imamo najave nekih roditelja budućih učenika o odlasku u inostranstvo, a neki su već otišli. Istovremeno imamo neke učenike koji nisu bili na spisku, a prijavili su se, tako da je to taj broj”, kazao je Amir Midžić, predsjednik pomenutog aktiva.

U Pedagoškom zavodu USK ističu kako ništa bolja situacija nije ni u drugim općinama i gradovima u kantonu pa su prognoze da će se u prve razrede osnovnih škola upisati oko 1.500 učenika, što će biti najmanji broj do sada.


Broj učenika u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona drastično se smanjuje iz godine u godinu, pa tako ovdašnje obrazovne ustanove trenutno pohađaju 18.042 učenika, što je za 1.239 manje u odnosu na prethodnu godinu.

Ništa bolja situacija nije ni u srednjoškolskom obrazovanju, gdje su trenutno evidentirana 7.642 učenika, što je za 428 manje u odnosu na raniju godinu.

Ovi poražavajući podaci najbolje ilustruju razmjere iseljavanja ovdašnjeg stanovništva van granica Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da područje Unsko-sanskog kantona napuštaju cijele porodice s djecom, a zbog lošeg standarda bilježi se i pad stope nataliteta.

Sve to dovelo je u pitanje opstojnost velikog velikog broja obrazovnih ustanova, te se zbog nedostatka učenika ukida sve više područnih, a razmišlja se i o zatvaranju nekih centralnih škola u ovome kantonu.

Također, jedan od problema je i tehnološki višak nastavnika i profesora, a barata se cifrom od više od 400 prosvjetnih radnika koji spadaju u ovu kategoriju. S obzirom na to da je izvjesno kako će se u narednom periodu nastaviti negativni demografski trendovi u USK, odnosno iseljavanje stanovništva, nadležnim institucijama biće sve teže pronaći način kako riješiti problem s evidentnim viškom prosvjetnih radnika

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG