Tjestenina u BiH već poskupjela, očekuje se dodatni rastZbog manjka durum pšenice, ali i visokih cijena na svjetskim tržištima, u domaćim trgovinama došlo je do porasta cijena tjestenine, kažu proizvođači, dok iz udruženja za zaštitu potrošača ističu da je ovo još jedan udar na džep potrošača jer veliki dio građana koristi ove artikle za prehranu.

Dragan Vučić, izvršni direktor za prodaju i izvoz u preduzeću “Klas” Sarajevo, u razgovoru za “Nezavisne novine”, ističe da je situacija jako teška što se tiče nabavke durum pšenice koja se koristi za tjesteninu.

Kako kaže, na svjetskom tržištu cijene durum pšenice lete u nebo, a zbog ekstremnih vrućina i suše podbacila je žetva u Kanadi, kao i u Italiji i Mađarskoj.

“‘Klas’ ima svoju tjesteninu, cijena je već porasla za nekih 10 do 12 odsto, a i sigurno je da će i dalje rasti za 10 odsto”, kazao je Vučić.

Kako kaže, cijena pšenice koja služi za brašno na berzama visoka je zbog raznih finansijskih lobija i viška novca na svjetskom tržištu kod banaka, dok durum pšenica poskupljuje jer je manjka na tržištu. Ističe takođe da je pšenica poskupjela na međunarodnom tržištu zbog slabe žetve, tako da je većina proizvođača primorana povećati cijene

“Rast cijena pšenice na svjetskom tržištu je uslovio neminovni rast cijene brašna, a samim tim i cijena tjestenine”, kaže on. Iz preduzeća “Kruna-produkt” Prnjavor, koje se bavi proizvodnjom tjestenine i oblatni, ističu da još nisu podizali cijenu tjestenine.

“Još imamo sirovina u zalihama, tako da nismo korigovali cijenu tjestenine. Vidjećemo šta će se dešavati u narednom periodu”, kazala je Željka Anakievski, vlasnica i direktorica ovog preduzeća.

Iz udruženja za zaštitu potrošača ističu da će skuplja tjestenina na policima sigurno biti još jedan udar na kućni budžet potrošača.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG