Turci žele investirati u BanovićeDelegacija turske firme Indes Mühendislik, na čelu s generalnim direktorom Melihom Ozkanom, bila je u posjeti Općini Banovići.

Načelnik općine Bego Gutić istakao je da se razgovaralo o privrednim potencijalima, mogućnostima i saradnji u oblasti privredi, te mogućim zajedničkim projektima privrednika iz Banovića i Ankare.

İndes Mühendislik se bavi dizajniranjem i montažom najsavremenijih uređaja za napajanje energijom, kao što su sistemi za praćenje koji rade na principu obnovljivih izvora energije, dizajnom i montažom opreme za praćenje šumskih požara, javne rasvjete i sličnim projektima, objavljeno je nakon sastanka iz Općine Banovići.

Firma İndes Mühendislik ima namjeru osnovati prodajni centar, odnosno prodajno predstavništvo u Bosni i Hercegovini u saradnji sa privatnom firmom sa lokalnog nivoa, odakle namjeravaju proširiti prodajni lanac za tržište zemalja Evropske unije.

Izrazili su želju da posjete firmu Elektroremont d.d. Banovići, što su i učinili nakon razgovora sa predstavnicima lokalne zajednice.

Ono što mi kao lokalna zajednica radimo intenzivno jeste da poslovni ambijent koji je u Banovićima bio vrlo složen i komplikovan, probamo pojednostaviti i osigurati prostor za razvoj domaćih kompanija, a zainteresovani smo i za prihvatanje i uvođenje stranih kompanija. U tom smislu svim potencijalnim stranim investitorima spremni smo ponuditi po najpovoljnijim uslovima prostor, odnosno zemljište. Pored toga država mora osigurati i određenu vrstu podrške, pogotovo onim kompanijama koje stvaraju novu vrijednost i upošljavaju nove radnike i s tim u vezi mi smo ove godine u budžetu predvidjeli značajna sredstva za pomoć privrednicima i poljoprivrednicima. Za nas je vrlo interesantan program firme Indes iz Turske, jer mi smo mala općina koja upošljava oko tri hiljade ljudi, što je više od 50 posto zaposlenih i ulazimo u jedan vremenski period kada se ugalj sve više izbacuje iz upotrebe, pogotovo kada Evropska unija postavlja sve strožija pravila u pogledu eksploatacije, proizvodnje i korištenja uglja. Zbog toga mi moramo početi razvijati neke nove industrije ili se ponovo početi baviti onim industrijama po kojima smo nekad bili prepoznatljivi, kao što je metalna industrija, tekstilna i druge. Razmišljamo o alternativi, privlačenju stranih investitora i osiguranju novih radnih mjesta izvan RMU Banovići“, kazao je načelnik Gutić

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG