Turistička razglednica


Područje Bijambare , poznato po kompleksu špilja, nalazi se na krajnjim sjeveroistočnim padinama Ilijaša , malog grada u blizini Sarajeva , glavnog grada Bosne i Hercegovine . Dostupna je glavnom cestom Sarajevo - Olovo , odakle se asfaltirana cesta odvaja prema planinskom domu i posebno poznatoj pećini Bijambare. Veliki dijelovi ovih špilja otvoreni su za posjetitelje.

Optimalna visina nadmorske visine (prosječno 950 m), guste četinarske šume, livade, dva vodotoka s jezerima i ponorima, pet špilja, stjenoviti masiv i zrak visoke kvalitete pružaju idealne uvjete za alpinizam , speleologiju , skijanje, branje gljiva, branje ljekovitog bilja ili jednostavno za izlete i posjete prirodi.


Srednji dio Bijambara je krška enklava sa svim svojim uobičajeno uočenim karakteristikama: špilje, izgubljene rijeke, intrigantne u obliku lijevka udubljenja i stjenoviti masivi. Pet je špilja smještenih u tri horizonta, na prilično malom području. Jedna od tih špilja posebno je popularna - špilja Bijambare, koja je već dugo popularno turističko mjesto i speleološko nalazište. Špilja je duga 420 m (osnovni smjer bez pojedinačnih ogranaka), s četiri dvorane s bogatim ukrasima svih poznatih oblika stvaranja: bočni blokovi, stalaktiti , odljevi, stalagmiti i zavjese. Četvrta dvorana je najveća (promjera oko 60 m i visine 15-30 m). Zovu je i "glazbena dvorana" zbog svojih akustičnih efekata


m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG