Turistička razglednica


Bašigovačko jezero bilo je do prije par godina poznato samo užoj skupini ljudi, mještana općine Živinice. Danas, privlači pažnju sve većeg broja ljudi iz cijelog Tuzlanskog kantona. Porodice sa djecom dolaze kako bi uživali daleko od gradske vrve, odmorili se i uživali u prirodnim ljepotama sela nadomak Živinica. Mladi ljudi, “Rajsko jezero” pak posjećuju u večernjim satima. Zvuci gitare i pjesme čuju se do kasno u noć što slučajnim prolaznicima izmami osmjeh na lice. Najveći broj posjeta zabilježen je u danima vikenda. Iako ove godine, vrijeme nije bilo naklonjeno kupačima i ljudima koji vole odmarati pored jezera bilo je onih koji su iskoristili nekolikom sunčanih dana i uživali u njegovim čarima. Po broju posjećenosti Rajsko jezero je odmah iza Panonskih jezera.

Omiljena je destinacija maturanata, mladenaca i onih koji žele napraviti kvalitetne fotografije koje će ovjekovječiti trenutke njihove sreće. Jezero u Bašigovcima im to i dopušta, prelijepa priroda, kameni most, stećci i stara bosanska kuća fotografijama daju posebnu ljepotu i autentičnost.


Neizostavno je spomenuti i ribolovce koji uživaju u blagodatima jezera. Kolika je najveća riba koja je ulovljena u pomenutom jezeru nećemo pisati jer nismo sigurni da li je kilaža tačna ili je to ona ribarska.

Uređenje “Rajskog jezera” svakako je najviše obradovale mještane Bašigovaca, posebno mlade iz pomenutog naselja jer imaju mjesto gdje će provoditi vrijeme. Tako, nije rijetkost vidjeti grupe mladih kako sjede, šetaju u blizini jezera i kada su hladniji dani i nedozvoljavaju kupanje.


“Rajsko jezero” je kopovskog tipa i nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja.Jezero je dugo oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom oko 40 metara na sredini, mada neki mještani kažu da je dubina jezera na sredini oko 100 metara.m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG