U Kladnju obiljeżena 29. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brigade




U Kladnju je u prisustvu preživjelih boraca, predstavnika Općine Kladanj, kao i bošnjačkih predstavnika u entitetu Republika Srpska, obilježena 29. godišnjica osnivanja Prve muslimanske podrinjske brdske brigade.


Riječ je o brigadi kroz koju je prošlo više od 4.600 boraca, uglavnom prognanika iz Podrinja. Iako je važila za jednu od materijalno najsiromašnijih brigada Drugog korpusa, ostat će upamćena po hrabrosti njenih boraca, od kojih je njih osam odlikovano najvećim vojničkim priznanjem, značkom "Zlatni ljiljan", dok su dvojica nosioci priznanja "Srebreni štit".


Obilježavanje godišnjice osnivanja brigade bila je prilika da se preživjeli, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, sjete svojih 98 poginulih saboraca, među kojima je i njihov komandant Bećir Mekanić.


U čast obilježavanja godišnjice formiranja Prve muslimansko-podrinjske brigade u Kladnju je upriličena i svečana sjednica Općinskog vijeća i sveča akademija, kao i izložba fotografija, video i novinskih zapisa, te raznih drugih dokumenata koji podsjećaju na vrijeme i događaje u kojima su učestvovali borci ove brigade.


Ovom prilikom prisutnim su se, osim potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića, obratili i ministar u Vladi TK, Fedahija Ahmetović, načelnik općine Kladanj, Jusuf Čavkunović i predsjednik Općinskog vijeća Kladanj, Almir Huskić.


Svoj doprinos obilježavanju 29. godišnjice Prve muslimanske podrinjske brdske brigade dao je hor Behram - begove medrese Tuzla.


Preuzeto sa WEB STRANICA OPĆINE

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG