U ovoj godini Vlada TK ponovo će intenzivirati rad na Izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda FB


Prije skoro šest godina grupa profesora sa Univerziteta u Tuzli pokrenula je Tuzlansku inicijativu za pravednu raspodjelu javnih prihoda u FBiH. Ugledni profesori, među kojima je bio i aktuelni premijer TK Kadrija Hodžić, istakli su da je jedan od ključnih uzroka svih finansijskih i socijalnih problema u kojima se posljednjih godina nalazi Tuzlanski kanton upravo primjena diskriminirajućeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojim se od 2006. sistemski osiromašuje TK.

Projekcije su da bi Tuzlanski kantona na osnovu PDV-a ove godine trebao dobiti 202 miliona KM. Kada bi se vršila ravnomjernija raspodjela takvih poreza, TK samo ove godine bi po ovom osnovu ove godine dobio 34 miliona KM više. Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić uskoro bi mogao ponovo otvoriti temu ravnomjerne raspodjele prihoda u FBiH kroz izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

– Ono biva derogirano već na nivou BiH time što je FBiH znatno oštećena u raspodjeli tih sredstava u odnsou na RS. Vrlo brzo ćemo pričati o toj temi, pa ćete vidjeti čak i te brojke, koje sada neću iznositi, ali značajno je FBiH oštećena – kaže Kadrija Hodžić, premijer TK.

Zakon o pripadnosti javnih prihoda FBiH, od 2006. godine osiromašuje TK. Procjene su da godišnje TK implementacijom ovog Zakona gubi od 25 – 40 miliona KM.

– Unutar FBiH sad imamo sporove koji su i politički i stručno-istraživački, a to je kako ćemo napraviti pravilne pondere. Prema onome što mi sada imamo, odnosno prema analizi koju je napravila Ekspertna Vlada 2015. mi gubimo godišnje 40 miliona KM. Ukoliko bi prema toj računici koju smo imali u analizi izbili one pondere – dodaje Hodžić.

Podsjećamo, i do danas je bilo inicijativa, ali konkretnih pomaka po pitanju Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH nije bilo. Osnovni uslov koji trenutno koči Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH je čekanje na zvanične rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, koji nikada nije usvojen

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG