U susret 31.januara,dana bez cigareta
Pušenje ugrožava ekonomiju društva

"Procjenjuje se da u BiH puši oko 40% stanovništva. Dnevno se popuši oko 5 000 000 KM sto čini najmanje 50 visokoproduktivnih radnih mjesta. Još najveća tragedija je sto se većina( gotovo komplet) tih cigareta uvozi ( to povečava profit firmi u inozemstvu, a drastično smanjuje zaposlenost u BiH), a pušači popuše dobar dio svog zdravlja, potencijalnog društvenog blagostanja kao i ekonomske ovisnosti i onako visokog siromaštva i bijede".

Zdravlje i cigarete

Pušenje se smatra faktorim rizika najčešće za rak na plućima ali povećava rizik od infarkta i moždanog inzulta. Sam nikotin je stimulans centralnog živčanog sustava ali je vazokonstriktor i izaziva ovisnost jaču od heroinske. Nikotin je puno manje opasan od dodataka kojima se poboljšava aroma cigarete jer sadrže kondezirane aromatske i cikličke spojeve uglavnom vjerovatno karcinogene. Ovi spojevi nastaju sagorijevanjem ugljičnih hidrata ( dodaju se u cigarete npr. Koncentrat suhe sljive) i pri tom nastaju i dioksini kao i drugi aromatski spojevi. Ipak pušaci često imaju zdaravije organe usne šupljine od nepušača, a kao uzivalo se koristi posebno nakon jela i za vrijeme pijenja jutarnje kafe. Svi pušaci tvrde da cigareta djeluju smirujuće i antistresno. Nakon prestanka pušenja većina osoba znatno povećava tjelesnu masu što povećava rizik od sistemskih nezaraznih bolest.


Smanjenje ovisnika o pušenju


Nikakve mjere do sada nisu dale veliku efiksasnost. Trgovačko industrijski lobi je jako moćan sto pokazuju i cifre dnevne potrošnje duhana.Mislim da su moćniji od državnih političara i institucija.Sigurno je jedino da edukacija u predškolskom i osnovnom obrazovanju može dati rezultate uz represivne zakonske mjere i dobru informiranost stanovništvam,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG