Vlada TK intenzivira saradnju sa UNDP-om

Na danas održanom sastanku premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i ministra finansija Vedrana Lakića sa predstavnikom Razvojnog programa ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini – UNDP Sinišom Rodićem, započeta je serija razgovora Vlade Tuzlanskog kantona sa ciljem unapređenja korištenja finansijskih sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona.


Svjesni činjenice da postoji realna mogućnost udruživanja sredstava između Tuzlanskog kantona i UNDP U BiH, danas je razgovarano i o konkretnim projektnim oblastima koje mogu biti predmetom buduće zajedničke saradnje.


Kako je istakao premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, opredjeljenje ove Vlade na čijem je čelu, zasigurno će biti i rad na prihodovnoj strani budžeta Tuzlanskog kantona kroz realizaciju što većeg broja projekata na području Tuzlanskog kantona sa ograničenim sredstvima kojima kanton raspolaže. Zasigurno je da je UNDP u BiH jedan od strateških partnera sa kojima Vlada Tuzlanskog kantona može i želi sarađivati u narednom periodu i to u nekoliko oblasti. Tu se prije svega misli na energetsku efikasnost, turizam, zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, ali i druge oblasti. Kao značajni cilj ove saradnje premijer Hodžić vidi i u transparentnosti utroška budžetskih sredstava obzirom na stroga pravila na kojima insistiraju sve međunarodne organizacije.


- Sa UNDP u BiH ćemo u ovoj godini realizovati 3 projekta. Prvi je kantonalni "Zeleni plan" – dekarbonizacija industrijskog i stambenog sektora za 100 domaćinstava i 15 malih i srednjih preduzeća, pri čemu treba naglasiti da se radi o prvom projektu u Bosni i Hercegovini koji pokriva mjere dekarbonizacije i energetske efikasnosti poslovnog sektora. Vrijednost ovog projekta je 1 milion KM. Drugi projekat "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika" sa ukupnom vrijednošću od 2,2 miliona KM također će biti realizovan u narednom periodu. UNDP, također, učestvuje u gradnji osnovne muzičke škole u Tuzli u iznosi do 1 milion KM, kazao je premijer Hodžić.


Menadžer programa za ublažavanje klimatskih promjena UNDP-a Rodić nije krio zadovoljstvo današnjim sastankom, te istakao kako je Tuzlanski kanton jedan od ključnih kantona sa kojima UNDP u BiH može imati izrazito kvalitetnu saradnju, obzirom na kapacitete i potencijal koji posjeduje, ali isto tako ističe i dobra iskustva koja UNDP u BiH ima sa jedinicama lokalne samouprave sa područja ovog kantona.


U narednim danima planirano je održavanje sastanaka sa svim resornim ministarstvima na kojima će se delegirati konkretni projekti koji će biti realizirani kao plod zajedničke saradnje. Rodić je danas najavio i da bi Javni poziv za apliciranje za realizaciju projekta dekarbornizacije industrijskog i stambenog sektora, kojim će se za 100 domaćinstava i 15 malih i srednjih preduzeća i obrta sufinansirati mjere dekarbonizacije i energijske efikasnosti, trebao biti objavljen na web stranici UNDP-a do kraja ove sedmice, ali i nagovijestio i niz drugih projekata koje finansira "Zeleni klimatski fond".


Osim premijera Hodžića i ministra Lakića, današnjem sastanku prisustvovao je i savjetnik premijera TK Miralem Nuhanović.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG