Zašto TK ima najveću smrtnost od koronavirusa?Na području Tuzlanskog kantona do sada je od posljedica COVID-a 19 preminulo 560 osoba. Otkako je početkom marta 2020. godine u Bosnu i Hercegovinu stigla pandemija, traju i rasprave o tome šta je uzrok smrti osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Ekipa RTV TK odgovore je potražila od stručnjaka sa UKC-a Tuzl.

Podaci o broju umrlih od posljedica koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine pokazuje da je najviše umrlih sa područja Tuzlanskog kantona. Jedan od razloga za ovakvu statistiku, prema mišljenju dr. Denisa Žepića infektologa sa Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, jeste taj što je naš kanton najmnogoljudniji te samim tim i najgušće naseljen. Zatim…

– Ono što bih ja naglasio jeste, da je kod nas prosjek godina hospitaliziranih pacijenata 63,8 godina s tim da je više od 55 posto pacijenata bilo preko 65 godina. Broj umrlih jeste veći nego u ostalim kantonima iz ovih razloga koji smo naveli. Uglavnom prosjek godina umrlih pacijenata je preko 70 godina. Tako da su to uglavnom pacijenti koji su imali teške kliničke slike, odnosno koji su imali namanje dva i više komorbiditeta, istakao je Žepić.

Tokom pandemije više puta je bilo izvještaja o mogućim ponovnim infekcijama koronavirusom. U nekoliko zemalja zabilježeni su slučajevi reinfekcije, odnosno pacijenti koji su se oporavili od COVID-19 mjesecima kasnije su ponovo inficirani – naizgled mutiranom varijantom SARS CoV-2.

m,č..JPG
m,č..JPG
m,č..JPG